Friday, July 30, 2010

sejarah itu telah diulang...

sedih hati ni
bila tengok balik,sejarah yg dulu aku buat,diulang oleh org lain
ingat lagi
setahun yg lepas
aku yg ada kat dalam dewan tu,buat preparation majlis untuk senior
aku yg ada kat tepi red karpet tu,menjerit2 masa senior masuk
aku yg ada kat atas pentas tu,buat persembahan mengarut yg melanggar etika seorg muslimah
masa tu aku xpikir langsung pasal perasaan org2 yg tengok aku
aku xpikir langsung perasaan mama n daddy aku bila tengok anak dia terkinja2 camtu
dan paling sedih,aku xpikir langsung yg aku da menunjukkkan satu gambaran yg x elok pada kawan2 non-muslim yg lain
tapi tu dulu
kisah lama,zaman jahiliyah,zaman kegelapan hidup aku dulu
bila aku da sedar,bila aku da cuba nak berubah,bila aku da elakkan diri dr berkelakuan macam tu
aku ingat,benda tu cukup
sekadar menjaga diri aku sendiri

tp aku lupa
sebenarnya,kerja aku masih banyak
bila aku pergi kat majlis yg macam tu balik
aku seolah2 nampak diri aku kat tepi red karpet tu tengah menjerit2
aku seolah2 terbayang diri aku tengah buat persembahan kat atas pentas tu

MASHAALLAH

aku lupa sesuatu
aku lupa nak jalankan tanggungjawab sbgi daie
aku biarkan adik2 aku ulang balik kesilapan aku dulu
dan sekarang aku dapat rasa lak perasaan senior2 aku dulu
majlis tu betul2 reflect apa yg aku da buat dulu
dan majlis tu betul2 buat aku sedar
yg walaupun kita da jadik seorang yg perfect
 (yg pasti bukan aku,aku masih jauh dr tu)
kerja kita sbgi daie xkan pernah tamat
selagi kat atas bumi Allah ni masih berlaku kemaksiatan
langkah kita sbgi daie xkan pernah berhenti
malah,semakin hari,seorg daie kena lebih kuat bekerja
sebab dunia semakin terancam
spesies2 baru manusia yg pelik2 sikapnya semakin bertambah
alim ulama' semakin sedikit
petanda kiamat semakin hampir

kalau bukan kita yg kuat bekerja
siapa lagi??

~walaupun sedih tgk adik2 macam tu,aku xkan putus asa.aku yakin,satu hari nnt,kalau x semua,setengah dr diorg akan dapat islam tu,akan kembali ke menjadi hamba Allah yg pandai menjaga diri.inshaAllah=))

~juniors sgt sweet.walaupun byk yg free hair,tp kebanyakannya sopan dan pandai jaga batas.Alhamdulilah.sbb tu,kita jgn judge seseorg melalui penampilannya.sbb kadang2,yg menutup aurat dr atas sampai bawah pun belum tentu lg elok perangainya dr yg bakal-menutup-aurat-suatu-hari-nanti ^_^

~bak kata cik piqa kita, 'jangan tgk siapa yg menyampaikan ilmu tu,tp tgk apa yg disampaikannya'.
jadik,jgn tgk aku.aku bukan bagus sgt pun.nnt korang kecewa.aku suka sampaikan apa yg aku tau jek,semoga korang pun dpt pengajaran =))


4 comments:

Amanina said...

erna, takpe takpe. diorang baru masuk kan? ada masa lagi untuk approach diorang.

nina mazlan said...

nina : hmm,betul tu.moga2la.kerja msih byk.hu3 =)

MeAndDaOnlyMe said...

awk , sadis sy bace post nh .. =s
insyaAllah , teruskan usaha melaksanakan krja2 yg tergalas di bahu .. kalau awk mnjadi asbab mereka mndpt islam , alhamdulillah .. kalau x pn , smuga Allah menghitung setiap usaha awk .. smuga tsabat ya ukht !! =D

nina mazlan said...

thanx tot =)) doakan ktrg eah.btw,erna hrp ade yg akan berubah dan sedar kat ky ni.i'A...