Tuesday, December 27, 2011

Twins of Faith 2011 [ToF]

lagu tema ToF 2011

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. ToF berakhir dgn sempurna. 2 hari yg aku rasa sgt bermakna. :') RM90 yg sgt berbaloi. sebelum aku pergi, ada sorg kawan aku cakap, 'RM90? mahalnya.' tapi bagi aku, RM90 tu sgtlah murah ye nak dibandingkan dgn ilmu yg dapat. pergi Mid Valley pon sure2 habis RM100++ shopping. takkan RM90 untuk ilmu nak berkira jugak ye dak? okeh. dgn ini, aku berbesar hati nak berkongsi serba sedikit pengisian dan pengalaman yg aku dapat semasa 2 hari ToF. semoga bermanfaat.

TALK(s)
  • You're The Best Nation [Sh. Yahya Ibrahim]
  • The Building Blocks [Sh. Alaa ElSayed]
  • Modern Economics vs. Sacred Principles [Ust. Zaharuddin Rahman]
  • I'm Muslim & I'm Proud [Sh. Navaid Aziz]
  • For His Sake Alone [Sh. Yahya Ibrahim]
  • Cultural Islam or Islamic Culture [Dr. Bilal Philips]
  • One Faith, One Family [Sh. Hussein Yee]
  • Unity In Diversity [Dr. Mazlee Malik]
  • One Youth, the Foundations of an Exemplary Community]
  • Ask The People of Knowledge [Sh. Hussien Yee]
  • Education is For Life, Not For Living [Dr. Bilal Philips]
  • Exemplary Women of the Past [Sh. Alaa Elsayed]
  • Allah's Beloved [Sh. Yahya Ibrahim]
  • Allah in the Hearts, World in The Hands [Sh. Tawfique Chowdhury & Sh. Alaa Elsayed]
  • The Balanced Nation [Sh. Tawfique Chowdhury]
talks semua disampaikan oleh speaker yg hebat2. rasa mcm teruja sbb dapat tengok live. nak kongsi semua pengisian mmg tak mampulah kan. tapi i'Allah akan kongsi beberapa isi talks yg menyentuh hati aku.

You're The Best Nation 




 dalam al quran Allah berfirman,

"Kamu (wahai umat Muhammad) adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan bagi (faedah) umat manusia." [3:110]
 
KITA [aku, kau. mereka] semuanya adalah SEBAIK-BAIK umat yg dilahirkan. mashaAllah. hebatkan kita sebenarnya. berlambak2 manusia yg telah diciptakan di bumi ini, umat Nabi Muhammad yakni kita semua ni yg Allah iktiraf sbgi sebaik-baik umat. kenapa? Allah sambung lg dalam surah dan ayat yg sama,

"(kerana) kamu menyuruh berbuat segala perkara yang baik dan melarang daripada segala perkara yang salah (buruk dan keji), serta kamu pula beriman kepada Allah (dengan sebenar-benar iman)."

sebab kita ajak org lain melakukan kebaikan, dan dalam masa yg sama, kita buat apa yg kita seru tu. org kampung aku cakap, WALK THE TALK. kenapa Twins of Faith? mula2 dengar macam biasa jek kan? tapi, disebalik 2 perkataan ni tersimpan makna yg sgt mendalam. semua org tahu, twins = 2. apa yg 2 tu? ILMU & AMAL. ilmu tanpa amal ibarat jasad tanpa roh. jasad tanpa roh adalah mati. begitulah ilmu tanpa amal adalah mati.

Building Blocks

macam mana nak membentuk ummah? adakah cukup dgn iman sahaja? adakah cukup dgn hanya duduk diam dan berdoa? sekali lagi, konsep ILMU & AMAL digunakan ye. dapatkan ilmu sebanyak mungkin, jgn pernah berhenti belajar. wahyu pertama pon IQRA' kan? BACALAH. READ. acquire knowledge. dan bila dah tahu, amalkan. buat. jgn tahu tapi tak buat. macam mana ummah nak terbentuk kan? sheikh jugak ada cakap,

'raise your children before they actually born'

macam mana tu? step 1, didiklah diri dgn amal soleh supaya bersedia utk menjadi contoh kepada anak2. step 2, carilah pasangan yg memenuhi kriteria yg digariskan oleh Allah & Rasul. kalau semua famili buat macam tu, senanglah ummah nak terbentuk kan? heee.

I'm A Muslim & I'm Proud

kenapa kita kena berbangga menadi muslim? sbb agama kita islam adalah agama yg hebat. tapi, tak ramai yg sedar agama kita adalah agama yg hebat. sebab apa? sebab kita malas nak membaca, mengkaji kisah, sejarah agama kita islam. kita malas dan tak peduli dgn kisah org2 hebat yg ada dalam agama kita. yg kita peduli, yg kita baca, gosip2 artis. sampaikan artis A kahwin dgn cleaner pon nak kecoh. biarlah dah jodoh dia. tp cuba tanya isteri Nabi ada berapa org, agak2 berapa org jek dapat jawab?

dan tak berguna rasa bangga menjadi seorang muslim itu kalau kita tak punya hubungan yg kuat dgn Allah. dan kalau kita tak menyayangi saudara2 seislam kita.

Prophet Muhammad p.b.u.h. said: “You will not enter Jannah until you believe, and you won’t believe until you love one another. Shall I tell you something, that if you practice it, you will LOVE one another? SPREAD SALAM amongst yourselves.” (H.R Muslim)

For His Sake Alone

apa2 pon yg kita lakukan, apa2 pon yg kita dapat kat dunia ni, semuanya sbb Allah. only Him. Sheikh cakap, jgn gabungkan Allah dgn sesuatu yg lain. tak paham bukan? okeh. explanation dia camni. contohlah kita dapat result gempak masa exam. then kita cakap, semuanya atas usaha kita sendiri. haa nampak2. ada unsur meletakkan usaha tu setaraf dgn Allah. kita kena percaya, sebenarnya kalau Allah taknak bg, tak kiralah usaha setinggi gunung pon, mmg takkan dapat. dan begitulah sebaliknya.


tujuan hidup kita seperti yg digariskan di dalam 2:30 & 51:56, dilakukan semtaa-mata untuk mendapatkan redha Allah. bukan redha manusia. cuba kita ingat balik, antara solat, dgn menjawab soalan semasa exam, yg mana satu kita lg fokus? antara dengar ceramah, dgn tengok movie, yg mana satu kita lg fokus? antara membaca al quran, dgn membaca novel, yg mana satu kita lg fokus? pelik kan? kdg2 kita ni, susah sgt nak fokus bila dgn Allah. tp kerja2 dunia sng jek nak fokus. hmmm.

One Faith, One Family 



Sheikh cakap, "every single person in this world were born as a Muslim". what?  habis? mana datang non-Muslim semua tu kan? selama ni selalu dgr org cakap, tak adillah org yg dilahirkan sbgi bukan islam tu kan? bila dengar Sheikh cakap yg semua org dilahirkan sbgi org islam, mcm contradict pulak kan? tapi, mmg make sense. sbb Rasulullah jugak pernah bersabda,

“Setiap anak dilahirkan dalam keadaan fitrah (semulajadi, bersih dan suci dari dosa), kemudian para ibubapalah yang mencorakkannya sama ada akan menjadi (beragama) Majusi, Yahudi, Nasrani."

"it is their surrounding, parents or family who corrupt them." nampak? betul kan? samalah kesnya dgn islam warisan. dilahirkan sbgi muslim, tp sbb ibubapa/famili/persekitaran tak menunjukkan islam yg sebenar, jadilah mereka muslim hanya dalam IC.

then, Sheikh cakap, sbgi muslim, hendaklah kita berusaha menceritakan, atau mempromosikan islam kepada org bukan islam. sbb apa? sbb hanya dgn itu, islam boleh tersebar.

sheikh cakap lg,

'you cannot unite people using races, you can only unite people using Islam'

ya Allah, sgt betulkan? mana ada islam cakap islam hanya utk org melayu atau arab kan? islam untuk semua bangsa. contohnya, dkt ToF, bukan hanya ada org melayu. tp ada org dr pelbagai bangsa. betullah islam dapat menyatukan manusia. :')

ISLAM : I Shall Love All Mankind. sayang semua org. non-muslim, muslim dalam IC, muslim sejati, semuanya. sbb tu lah islam tu indah.

Exemplary Women In The Past

slot ni, Sheikh ceritakan wanita2 yg hebat masa zaman Rasulullah. then Sheikh cakap camni yg aku rasa smart,

'why they have so many fictional characters? (superman, batman, catwoman etc.), because they don't have the real superhero.'

kita? kita ada Rasulullah, dan sahabat2 Rasulullah yg lain. hebat lg dr batman segala tu kan? *kenyit mata buat muka bangga*


WORKSHOP(s)

workshop semuanya ada 10. tp yg aku pergi 2 jek. sbb sayang nak tinggal conference. hehs. workshop mmg kena cepatlah. kena daftar awal2 sbb space limited. Alhamdulillah, aku dah daftar online awal. adalah kesempatan nak masuk.
  • Food For Thought [Nor Azizah]
  • Marriage Corner [Sh. Alaa Elsayed]
  • Breastfeeding is Sunnah [Rita Rahayu]
  • Challenge of a Working Mum [Raya Shokatfard]
  • Family Finance [Ust. Zaharuddin]
  • Women in The Eyes of God [Dr. Harlina]
  • Youth Empowerment [Dr. Mazlee Malik]
  • Marriage Facilitation Ceremony.
  • Struggling To Be A Better Muslimah Everyday [Wardina Safiyyah]
  • Effective Parenting Using the Khalifah Method]
Marriage Corner




workshop ni mmg bestlah. sisters mmg ramai betul yg pergi. brothers? adalah 5/6 line. malu mungkin. -.-

Sheikh mulakan dgn kata2 Saidina Umar,

"if you can get married but you don't, you're either an idiot or a fasak"

Sheikh mmg betul2 galakkan kita kahwin. [okeh. mungkin kedengaran sedikit matang ye. hehs.] sbb apa? sbb dgn kahwin, kita akan menyempurnakan separuh agama kita. best kan? best sbb dapat protect half of our deen. org2 zaman sekarang, bila cakap pasal kahwin jek, cakap gatallah, muda lagilah, macam2. padahal, kahwin ni adalah satu ibadah yg sgt besar dlm islam. dan untuk menyempurnakan ibadah yg satu ni, mestilah kena ada preparation yg hebat kan?

Sheikh mmg lawak. tak rugi dengar. dan antara pengisiannya, Sheikh ingatkan balik, 4 kriteria yg patut sisters &  brothers pilih semasa mencari pasangan.
untuk brothers, seperti yg digariskan dalam hadith Rasulullah SAW, carilah berdasarkan
  1. agamanya
  2. kecantikan
  3. keturunan
  4. kekayaan
dan carilah yg beragama, nescaya kamu bahagia. tapi Sheikh cakap yg lain pon penting jugak, sbb kalau kahwin dgn perempuan yg bila tengok rasa sakit hati jek pon tak jadi jugak. tp first thing first, pastikan agamanya.

untuk sisters,

ada 4 kriteria jugak yg perlu diambil kira. 2 datang dr al quran, dan 2 datang dr hadith Rasulullah.

  1. strong
  2. trustworthy
  3. religious background
  4. moral [akhlak]
yg pertama, strong. jgn fikir yg pelik2. maksud di sini adalah strong in faith ye. kenalah cari pasangan yg beriman sbb kalau dia tak boleh nak sayang Allah, macam mana dia nak sayang kita kan? (sekali lagi cilok ayat wardina).

yg kedua, trustworthy. mampukan dia membawa kita ke syurga? jgn masa sebelum kahwin jek solat kemain, bila dah kahwin nak tengok bangun suboh pon susah. siasat betul2.

yg ketiga, religious background. yg ni comfirmlah kan. dan yg keempat, moral yakni akhlak. carilah yg berakhlak. jgn carik yg akhlaknya letak dalam poket jek.

lepas tu, Sheikh bagitau, before nak kahwin, amalkan 4 step ni.

  1. consult/ask. [kenalah tahu serba sedikit pasal org yg nak dijadikan pasangan tu kan. jgn tahu nama jek, lepas tu bila dah kahwin, dah kenal baru nak menyesal.]
  2. istikharah. [ask Allah. sbb apa? sbb Allah mengetahui apa yg tersirat & tersurat]
  3. determine. [bila dah yakin, teruskan niat nak kahwin tu. buat apa yg patut. jgn duduk nganga jek]
  4. tawakal. [step paling penting. bila dah buat keputusan dgn siapa nak berkahwin, trust Allah. percaya, itu adalah yg terbaik untuk kita]
be practical become chosen. jadilah antara yg terpilih untuk dijadikan calon. jgn pandai memilih jek.


Struggle To Be A Better Muslimah Everyday

disampaikan oleh Wardina. cantekkk kot. kali kedua tgk dia live. kali pertama masa jahiliah, kali kedua masa dipancari sinar hidayah. mashaAllah. Allah tu sweet kan?

mula2, Wardina bagi setiap org black seed atau biji sawi. kecikkkk sgt. significant? Allah pernah berfiman,

"Maka sesiapa berbuat kebajikan seberat zarah, nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalnya)! Dan sesiapa berbuat kejahatan seberat zarah, nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalnya)!" [99:7-8]
sekecil mana pon amal perbuatan kita, Allah kira. so, jgn segan nak buat kebaikan dan sila segan untuk buat kejahatan. tunjukkan pada semua org apa yg baik ttg islam. jgn tunjuk benda2 jahat yg mendatangkan fitnah pada islam. masa kecik2, kita selalu diajar untuk takut pada Allah. dan bila kita dah besar, kita suka cakap dkt budak2 kecik, 'jgn buat itu nanti Allah marah, jgn buat ini nanti Allah marah.' sampaikan, dah jadik mind set kepada budak2 kecik yg islam ni menakutkan. padahal kita lupa untuk mengajar mereka untuk mempunyai harapan kepada Allah. betul kan apa Wardina cakap? T___T

kalau kita tengok, INI KISAHKU:WARDINA SAFIYYAH mesti kita macam impress macam mana Wardina boleh berubah kan? rahsianya, sbb Wardina percaya, yg Allah Maha Pemaaf. dan kita semua patut ada perasaan tu.

"when we want to change, to improve to be a better muslimah, BELIEVE that Allah is the most forgiving"

 ada banyak yg Wardina kongsi. yg mana, semuanya menyentuh hati nurani sbgi seorang muslimah. mashaAllah. teringin nak jadik hebat macam Wardina.

ENTERTAINMENT(s)

entertainments mmg mantoppp mantoya. antara entertainers yg hadir,

  • Boona Mohammed
  • Muadz Dzulkefly
  • Muslim Belal
  • Abdullah Rolle
  • Shini Moriwaki

Boona Mohammed

mashaAllah. Brother Boona ni spoken word artist. hebat ayat2 dia. paling suka dgn persembahan dia tajuk SIGNS. [yg ni bukan direcord masa ToF]



petikan lirik yg paling menyentuh hati aku
'So if you complain that God must be cruel
Can you give Allah, all that he gives to you?
From the breath that you breath, to the trees that you feed
From the eyes that you see, to the sea that you eat
If I cut you, you bleed, than you heal magically
Were the illest machines, manufactured for means.
The concepts extreme but this world is a dream,
It’s not what it seems filled with lies and deceit
The truth is serene so wake up smell the deen
Praises be to He, His Oneness, Supreme
Totally unique, in no need of sleep
Not like you or me, his greatness complete
No partners, no mates, no father, no sons
No discount 3 in 1, just Allah Azwa Jal
Even the birds sing his name,
The Lord of all the worlds
Glory be to He and to Allah is our return'
Muadz Dzulkefly
Brorther Muadz punya persembahan yg paling aku suka. lagu nada al-masid yg dia sampaikan mmg rasa macam OUCH~! ni recording ToF yg aku umpa di YouTube.


petikan lirik lagu

Nada al Masjidu lil Ummah
Ya Ummati Aina Syababi
Littaa’ti tahlul himmah
Al- himmatu fiha hayati

 petikan maksud lagu

Masjid ini adalah milik Umat,
Wahai umatku, di mana pemuda-pemuda
yang taat yang mempunyai kesungguhan
Dalam kesungguhan itulah kehidupanku

Wahai Bilal agama bertakbirlah,
Takbirlah Allahuakbar,
Dan dengan pujian Allah bertakbirlah,
Takbirlah wahai Bilal sebanyak2 nya.

Masjid ini menyeru manusia
Wahai muslim di manakah keikhlasan?
Wahai muslim di manakah ikhlas?

terasa tak? rasa macam dicucuk-cucuk esp bila dengar live. T___T

Dimana masjid di hati anda?
Adakah di hari jumaat wahai pemuda-pemuda?
Atau adakah hanya ketika anda punya masa lapang?
Atau adakah hanya ketika anda ingin melansungkan nikah?
Mungkin juga hanya ketika ada kuliah atau kenduri kendara?
 
Muslim Belal

sorang lg spoken words artist. lagu-lagunya ada mese. sgt suka dgn lagu yg disampaikan oleh Muslim Belal menceritakan bagaimana dia masuk islam. mmg menangislah kan masa tu. sweet sgtttt.



lagi satu, suka dgn lagu pasal MUSLIMAH yg dia nyanyikan. blushing pulak dengar. hee.


"She wears flats, cos the heels bring attention she must be the one my books use to mention"
subhanallah, sedap kan? :')
 rasanya, itu jek yg mampu nak dikongsi. takkan sama perasaan yg mendengar dgn yg membaca. i'Allah, kalau ada kesempatan, kalau ada peluang, pergilah program2 macam ni. nak dibandingkan dgn duit yg dilaburkan mmg terlebih berbaloi. ilmu yg dapat, pengalaman, suasana, mmg sgt2 aku rindu. terasa islamnya. bak kata Wardina 'Perjumpaan Org Baik2'. hee.
 semoga apa yg dikongsi bermanfaat. Rasulullah berkata dalam khutbahnya yg terakhir,
 "All those who listen to me shall pass on my word  to others, and those to others again"
kalau ada sesiapa yg pergi ToF 2011 ni baa entri ni, mintak betulkan apa2 yg salah, dan sesiapa yg nak tambah point, pengisian, semoga Allah berkati. WALLAHUALAM.




Friday, December 16, 2011

lepas hujan kan ada pelangi? :)


setahun yg lepas, masa bulan 12 macam ni tengah cuti sem. masa tu kalau bukak FB, berlambak-lambak status, gambar senior2 yang dah ada dekat UK excited sbb snow turun. yelah. nak harapkan snow turun dkt malaysia, mmg berjanggutlah kan. hehe.

tahun lepas bila tengok status, gambar senior2, rasa semangat. selalu ulang dalam hati, 'takpe, nanti tahun depan giliran aku pulak'.

setahun sudah berlalu. dan aku? masih lagi jauh dgn snow. (T___T) kawan2 ramai yg excited snow turun. sekarang kalau bukak FB, mmg berlambaklah status, gambar snow. cantekkkk! Allah yg turunkan mestilah cantik kan? tapi kali ni perasaan aku tak sama macam tahun lepas. kalau tahun lepas, masa aku bergelar pelajar persediaan, aku rasa macam nak suruh semua senior upload gambar snow. sbb gayat. heee. tahun ni? bila bukak FB, rasa cemburu pon ada. rasa macam nak suruh semua org stop upload gambar snow pon ada. rasa macam nak deactivate FB pon ada. sedih punya pasal. (=_=!)

yelah, tahun lepas mmg dah angan2 nak main snow, nak tgkp gambar byk2, nak buat itu nak buat ini. ni bila dah tak dapat buat semua tu, mestilah tacing kan. bukan kata nak sentuh snow tu, nak tengok dia turun pon tak dapattttt.

kadang2 aku selalu fikir, kenapa Allah bg aku rasa perasaan sedih ni? betulkah aku mampu? sbb aku tahu, Allah takkan uji kalau hambaNya tak mampu. tapi, kalau betul aku mampu, kenapa aku kena rasa cemburu, rasa sedih setiap kali tgk kawan2 seronok dkt UK? kenapa aku tak dapat nak rasa hepi macam diorang?

tipulah kalau cakap dah tak larat nak nangis kan? malah, air mata ni takkan pernah kering. walaupun aku pernah rasa 'jatuh' byk kali, tapi kali ni punya 'jatuh' mmg sgt2 menyakitkan. tapi, aku tak salahkan kawan2 yg excited dan hepi dekat UK tu, sbb aku tahu, kalau aku jadik diorang, aku pon akan gila excited macam tu. ntah2 setiap saat aku update pasal snow kat FB. heeee.
 
setiap malam before tidur, aku akan fikir, 'kalau aku ada dekat UK sekarang, agak2 macam mana perasaan aku eh?'. perasaan tu datang sendiri. bukan mintak2. tp, setiap kali hadir perasaan tu, aku akan cakap, 'takpe, mesti ada hikmah'.

sekarang dah dekat 4 bulan, aku tak sure sama ada hikmah tu dah datang ke belum. setiap kali ada perkara baik berlaku dkt aku dalam masa 4 bulan ni, aku akan fikir, 'ni kot hikmahnyaaaa'. tapi lepas tu, aku akan tercari2 balik hikmah yg lebih besar yg buat aku tak dapat fly.

mungkin hikmah yg besar tu mmg belum Allah tunjukkan pada aku, atau aku yg buta utk menilai kasih sayang Allah. terlampau inginkan kenikmatan dunia sampaikan taknak cuba melihat pada hikmah yg besar itu. kalau betul macam tu, ruginya aku. adakah nilai bahagia pada diri aku selama ni hanya terletak pada 'fly atau bukan fly?' kecilnya skop hidup aku? (T___T)

padahal ustaz hasrizal cakap masa MOC, kalau orang tu ada 'futuristik thinking', meletakkan nilai hidupnya pada syurga dan neraka contohnya, kegagalan yg kecil macam tak dapat fly ni, yg takkan bg kesan pon pada kehidupan syurga dan neraka kita, kita takkan terusik pon dgn kegagalan ni. 'duduk UK tak jamin masuk syurga kan? duduk malaysia tak bermakna aku tak boleh jalankan tanggungjawab aku sebagai hamba kan? so why should I care?'. tapi, malangnya aku sgttttt care. membuktikan aku masih menjadikan dunia sebagai tujuan hidup aku.


pintu kebahagiaan itu ada banyak. sbb di mana2 ada Allah. di mana ada Allah, di situ ada kebahagiaan. cuma bergantung pada kita macam mana nak bukak pintu tu. kalau satu pintu tertutup, pergilah try bukak pintu lain kan? tapi aku? aku rasa dah lama aku asyik merenung pintu yg tertutup tu. sampai berlambak2 pintu yg lg cantik terbukak depan mata pon aku buat tak peduli.

aku rasa dah tiba masanya untuk aku tinggalkan pintu yg tertutup tu. Allah kan sweet. mestilah ada pintu lain yg akan Dia bukak. Dia tunggu kita nak masuk jek.

dulu, aku selalu doa, 'ya Allah, bagilah aku dapat fly jika itu dapat mendekatkan aku denganMu.' setiap hari aku doa.

bila tak dapat fly, aku fikir yg Allah tak kabulkan doa aku. padahal aku silap. aku lupa yg aku ada tambah, '...jika itu dapat mendekatkan aku denganMu' dkt belakang doa aku. dan sejak tak dapat fly, setiap kali sedih, mesti aku panggil nama Allah. walaupun Dia tak pernah jawab, aku tahu Dia dengar dan tengah senyum tengok aku. aku tahu itu, dan aku yakin. dan itulah yg Allah kabulkan. Allah bg aku rasa yg Dia dekat.

'walaupun aku tak suka sedih, tapi sedih selalu berjaya bawa aku berjumpa Allah'

mungkin sekarang Allah turunkan hujan lebattt, kilat semata-mata untuk aku rasa dekat dgn Dia. walaupun hujan lebat, sampai banjir sekalipun, aku tahu Allah takkan pernah biarkan hambaNya tenggelam. dan satu hari nanti, bila hujan berhenti, aku yakin akan ada pelangi cantik menunggu aku.

“Apakah manusia menyangka bahawa mereka dibiarkan dengan berkata, kami beriman kepada Allah, sedangkan mereka tidak diuji lagi. Sesungguhnya Kami (Allah) telah menguji orang-orang terdahulu daripada mereka semata-mata untuk mengetahui mereka benar-benar beriman atau mereka berdusta untuk beriman kepada Allah.” [29:2,3]

pelangi pon bolehhhhh



Monday, December 12, 2011

ya Allah, mana pergi amalan aku?



Ujub ialah PERASAAN kagum atas diri sendiri. Merasa diri HEBAT. Bangga diri. Terpesona dengan kehebatan diri.

Perasaan ujub boleh datang pada bila-bila masa.

Orang yang rajin ibadah merasa kagum dengan ibadahnya.
Orang yang berilmu, kagum dengan ilmunya.
Orang yang cantik, kagum dengan kecantikannya.
Orang yang dermawan, kagum dengan kebaikannya.
Orang yang berdakwah, kagum dengan dakwahnya.


Sufyan at-Tsauri mengatakan ujub adalah perasaaan kagum pada dirimu sendiri sehingga kamu merasa bahawa kamu lebih mulia dan lebih tinggi darjat.

Muthrif rahimahullah telah berkata, “Kalau aku tidur tanpa tahajud dan bangun dalam keadaan menyesal, adalah lebih baik dari aku bertahajud tetapi berasa kagum dengan amalan tahajud tadi.”

Seorang sahabat Nabi Abu Ubaidah al-Jarrah yang menjadi imam. Setelah selesai beliau berkata, 'Syaitan sentiasa menghasut aku supaya merasa aku ini lebih hebat dari orang di belakangku. Aku tidak mahu jadi imam sampai bila-bila.'

Ingatlah, semua kelebihan adalah anugerah dari Allah, oleh itu kagumlah hanya kepada Allah, bukan diri sendiri.

Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang sombong dan membangga-banggakan diri'
[4:36]

Nabi SAW bersabda, 'Apabila seorang lelaki sedang berjalan dengan memakai baju yang kemas dan rambut yang disikat menyebabkan dia rasa kagum dengan pakaian dan dandanan rambutnya (perasan lawa). Lalu Allah tengelamkan dia ke dalam muka bumi dan dia terus ditenggelamkan sampai hari kiamat.' [HR Bukhari dan Muslim]

Nabi SAW bersabda lg, 'Ada tiga hal yang dapat membinasakan diri seseorang iaitu kedekut yang ditaati, hawa nafsu yang diikuti dan ujub (rasa kagum dengan diri sendiri).' [HR Al-Bazzar dan Al-Baihaqi]

Imam Nawawi pula  berkata, 'ketahuilah bahwa keikhlasan niat terkadang dihalangi oleh penyakit ujub. Sesiapa ujub dengan amalnya sendiri maka akan terhapus amalnya'
  
-artikel ini di kopi pasta dr sini.-

ujub. takutnya. cuba bayangkan kalau nanti kita bangun dkt akhirat, bila timbang amalan kita di dunia, tiba2 timbangan kita yg belah kanan (amalan kebaikan) hanya kosong. ZERO. padahal di dunia kita dah byk buat kebaikan. mana pergi amalan kita semua tu?

rupa2nya, sebab kita ujub, takjub dgn diri sendiri, amalan kita tak sampai dekat Allah. wahhh sedihnyaaa. T___T

oleh itu, marilah kita berusaha utk tidak merasa bangga dgn amalan yg kita lakukan. sembunyikan amalan dan dipandang hina oleh org lebih baik dr dipuji dan buat kita ujub.
 
Nabi saw. bersabda, "Sesungguhnya Allah mencintai hamba yang bertakwa, hamba yang hatinya selalu merasa cukup dan yang suka menyembunyikan amalannya." [HR Muslim]

Oh ya Allah. protect me please.



Thursday, December 1, 2011

maka eratkanlah YA ALLAH akan ikatannya


"YA ALLAH

Engkau mengetahui hati-hati ini
telah berkumpul kerana mengasihiMU,

bertemu untuk mematuhi perintahMU,

bersatu memikul beban dakwahMU,

hati-hati ini telah mengikat janji setia untuk
mendaulat & menyokong syariatMU,

maka eratkanlah YA ALLAH akan ikatannya
maka eratkanlah YA ALLAH akan ikatannya
maka eratkanlah YA ALLAH akan ikatannya

Kekalkanlah kemesraan antara hati-hati ini
akan jalanNYA yang sebenar,

Penuhkanlah hati ini dengan cahaya RabbaniMu 
yang tidak kunjung malap,

Lapangkanlah hati-hati ini dengan 
limpahan iman dan keyakinan
dan keindahan tawakkal kepadaMU,

Hidup suburkanlah hati-hati ini dengan
ma'rifat (pengetahuan sebenar) tentangMU,

Jika Engkau mentakdirkan mati,
maka matikanlah pemilik hati-hati ini,
sebagai para syuhada dalam perjuangan agamaMU,

Engkaulah sebaik-baik sandaran
dan sebaik-baik penolong,

YA ALLAH,
Perkenankanlah permintaan ini.
"

doa rabitah hati. siapa yg tak tahu? malah ramai yg dah menghafalnya.setiap hari dilafazkan bersama2. kalau dekat sekolah dulu, setiap kali selepas maghrib. dekat kolej pulak, setiap kali selepas asar sebelum majlis fikir. kalau ada usrah, kakak2 usrah yg prihatin akan menamatkan usrah dgn doa ni.

doa yg sepatutnya mengikat hati2 kita
doa yg sepatutnya mengajar kita erti ukhwah
doa yg sepatutnya membuahkan rasa rindu pada kita pada perjuangan di jalan Allah

namun, tak ramai yg sedar betapa besarnya erti doa ni. malah kesannya juga seolah2 tiada. mengapa? mungkin tidak paham maksud? mustahil. sbb ramai juga yg sudah lama berada di dunia tarbiyah, sudah bedah maksud doa ni. namun kesannya tetap negatif. di mana salahnya?

mungkin pada dosa2 lama, atau karat2 jahiliah yg masih malas nak dibuang itu menghalang hati2 kita dr keindahan kesan doa ini?

atau hati kita sendiri tidak pernah hadir setiap kali membaca doa ini? mulut melafazkannya namun hati, fkiran pada urusan dunia yg takkan pernah habis?

mungkin juga dalam tak sedar, kita sebenarnya adalah robot yg membuat kitaran bodoh? kerana sudah menjadi kebiasan membaca doa ini, tp tidak pernah mengambil masa mendalami maksudnya?

Allah.

bukan tak pernah tengok orang yg hari2 duduk sama2 baca doa rabitah hati, namun keluar majlis tidak pernah bertegur sapa. ada juga orang yg hari2 duduk sama2 baca doa ini, tapi perasaan benci, hasad dan iri hati tetap ada dalam hati masing2. bila duduk dalam majlis ilmu, boleh duduk berlaga lutut, tp di luar majlis ilmu, saling berselisih bahu, menjeling seperti singa lapar.
 
bukankah doa ini sepatutnya menjadi medium utk kita merapatkan ukhwah?
 
bukankah doa ini sepatutnya menjadi medium utk kita buang segala perasaan tak baik tu?
 
bukankah doa ini sepatutnya menjadi semangat bagi para daie setiap kali melafazkannya?
 
bukankah doa ini sepatutnya menjadi peringatan buat kita bahawa kita sama2 pernah berjanji utk memperjuangkan agama Allah?

namun, kenapa bila di luar, tatkala saudara2 kita semakin menjauh dr jalan Allah, kita buat tak kisah? kubur lain2, kata kita. mana janji2 yg dilafazkan utk sama2 berjuang? mana hilang rasa keterikatan hati kita? mana pergi rasa kasih dan cinta 'ukhwah fillah' yg kita lafazkan selama ini? bukankah jika benar2 doa rabitah hati yg kita baca itu berkesan, hati2 kita akan saling terikat?
 
bila jauh rasa rindu utk sama2 duduk berlaga lutut mendengar kisah Allah.
bila dekat terasa seolah2 tidak mahu berpisah, seronok sama2 berzikir.
bila terpesong sama2 mengingatkan agar kembali ke jalan Allah.
 
 adakah perasaan itu sudah ada dalam hati kita wahai hamba yg saling berjanji setia?
 
jika doa itu berkesan pada kita, Allah yg akan menyatukan hati kita. Allah sudah berjanji bukan?

"Dan (Dia lah) yang menyatu-padukan di antara hati mereka (yang beriman itu). Kalaulah engkau belanjakan segala (harta benda) yang ada di bumi, nescaya engkau tidak dapat juga menyatu-padukan di antara hati mereka, akan tetapi Allah telah menyatu-padukan di antara (hati) mereka. Sesungguhnya Ia Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana" [8:63] 
dakwah ini tak mudah. seperti kata saff-one dalam lagunya Perjuangan.

Perjuangan itu gerun dan mengerikan
Hebat dan dasyat menggerukkan hati
Bagi mukmin di sini harga dan nilainya 

Perjuangan itu bagai sampan di laut
Di atas lapang tiada perlindungan
Di bawa air melambung dan menggunung
Menongkah gelombang yang datang melanda

Kiri kanan depan dan belakang
Angin yang menderu tidak tahu bila datang
Hujan badai yang datang menyerang
Bak singa yang lapar yang garang

Kadang-kadang terdampar di batu karang
Penumpang menerima nasib berlainan
Ada yang jatuh ada yang tenggelam
Yang pandai berenang berpaut ke sampan

Ada yang berjaya berenang ke tepian
Sekali lagi dia melayar sampan
Walau pelayaran mungkin tidak berjaya
Namun harapnya hanya pada yang esa

kerana itu pentingnya hati2 kita ini terikat. agar sama2 hebat berjuang di jalan Allah. Allah menyukai orang2 yg berjuang di jalannya dalam satu barisan yg tersusun. kerana Allah tahu payahnya perjuangan ini, Allah tidak suruh kita berjuang seorang diri.

"Sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berperang untuk membela agamaNya, dalam barisan yang teratur rapi, seolah-olah mereka sebuah bangunan yang tersusun kukuh" [61:4]

sangat indah jika kita sama2 dapat rasa keterikatan hati yg Allah berikah pada muslim yg sejati itu kan?

kata imam Nawawi,

"Aku mencintaimu kerana agama yg ada padamu. Jika kau hilangkan agama dlm dirimu, hilanglah kecintaanku padamu"

kata aku,

"Aku mencintaimu kerana agama yg ada padamu. Jika kau hilangkan agama dlm dirimu, akan ku bimbing kembali dirimu supaya kita dapat bersama2 rasa indahnya syurga"


dakwah itu cinta. cinta meminta semuanya darimu.



Tuesday, November 29, 2011

kini jiwa itu merindukan syurga :(

aku pandang sekeliling
andai masa itu mampu dilihat
pasti diri ini tidak mampu mengejarnya
langkah kakiku terlalu lambat
mereka yg sama2 ditarbiyah telah jauh meninggalkan aku
mereka semua berkejaran untuk menjadi muslim yg hebat
tapi aku? apa saja perubahan yg sudah aku lakukan sepanjang tempoh aku ditarbiyah?
pakaian?

'hah. setakat pakaian, mampukah hanya dgn merubah cara pakaimu membantu kamu menjadikan islam sebagai world order?'

bagaimana dgn sikap?

'apa perubahan yg kamu lakukan? adakah sikap kamu sekarang sudah benar2 melambangkan akhlak seorang pejuang islam?'

malu. aku malu.
mereka sudah lama kehadapan
seolah-olah tidak mahu berhenti
berpatah balik apatah lagi
tapi aku? sudah berapa perhentian yg terpaksa aku ambil?
berapa ratus kali diri ini terhenti kerana dilanda badai ujian yg Allah turunkan
sehingga kadang2 diri ini berputus asa untuk teruskan perjalanan
padahal diri ini sendiri sedar
lumrah si penolong agama Allah,perjalanannya harus susah
makin melangkah ke hadapan, makin dasyat badai yg melanda
bukankah itu yg Allah pesan di awal perjalanan?

Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: "Kami beriman", sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)?
[29:2]

Allah dah pesan, Dia akan uji kamu
dan namanya ujian semestinya susah
jadi, mengapa harus mengeluh?
kerana keluhan itulah menjadikan langkah kaki ini lambat
sehingga kadang2 seakan-akan tidak bergerak
tetap berada di takuk yg lama
di saat mereka semakin bangkit membanggakan agama
diri ini masih ragu2 untuk terus melangkah
kerana diri ini sedang tertipu
tertipu dengan nikmatnya dunia
diri ini terlalu selesa
terlalu asyik bermain dgn dunia
sehingga lupa akan tugasnya sebagai hamba

Allah

wahai diri
dulu, semalam dan hari nii
kau melihat generasi demi generasi menghancurkan kehidupan mereka dgn mengingkari Allah
lau kau tunduk kesedihan dan kebuntuan
kau benar2 kebingungan dan bertanya

'apa yg harus aku lakukan utk menebus kelelahan umat ini?'

[bukankah kau adalah daie dan mujahidah?]

'tapi langkah kakiku terlalu lambat'

[kau lambat kerana kau sendiri sibuk dgn urusan duniamu
mengejar impianmudan lupa akan hari kebangkitan
pada hari itu, amalmu terbentang, tubuhmu terbuka
apakah di sana ada bekal buatmu wahai diri?]

"pada akhir zaman, org2 yg memegang tali perjuangan itu bagaikan menggenggam bara api. andai terus digenggam hancur luluh jiwanya.namun andai dilepaskan hancurlah dunia"

wahai diri
jangan takut untuk berjuang
bukankah jiwamu merindukan syurga?

kelesuan dalam mujahadah kerana salahnya langkah pemula



Saturday, November 26, 2011

Allah, love my parents please?

bukan semua org bernasib baik dapat lahir dalam keluarga yg kaya raya kan?
bukan jugak semua org boleh pilih nak lahir dalam keluarga yg macam mana
sebab tu ada dalam kalangan kawan2 kita yg mak bapaknya datin dato'
tapi ada jugak yg mak bapaknya cleaner jek
ada dalam kalangan kawan2 kita yg mak bapaknya genius
tapi ada jugak yg mak bapaknya tak sekolah langsung

dulu2, masa kecik2, selalu mengeluh

'alaa, kenapa mama daddy bukan kaya? nak pakai cantik2 jugak'

bila dah besar sikit, belajar tinggi2, mengeluh lagi
 
'kenapalah mama daddy bukan profesor ke, senang aku belajar, genetik genius dah ada'
 
 mengeluh2 tu, sekejap jek tapi
kalau Allah bagi tukar mak ayah, mati hidup balik aku taknak tukar
 
walaupun mama daddy berniaga jek dan bukan cikgu atau engineer macam org lain
walaupun mama daddy tak sekolah tinggi2 dan genetik genius tu takde dalam diri
walaupun mama daddy hidup tak senang macam org lain yg boleh beli rumah besar2
walaupun mama daddy rock dan bukan stail2 ustaz ustazah semanis kurma
walaupun mama daddy tak perfect macam org lain yg hebat2
mama daddy tetap sumber inspirasi aku
mama daddy tetap pengarang jantung aku
mama daddy tetap mak ayah terbaik untuk aku

tak kiralah org sekeliling nak kata apa pasal mama daddy
cinta dan sayang aku pada mama daddy tak akan pernah berubah
sebab bukankah kasih ibu membawa ke syurga
kasih ayah berkorban nyawa?

dan islam menyuruh seorang anak itu taat pada mak ayahnya, selagi mak ayahnya tak menyuruh si anak melakukan perkara yg dilarang dalam agama kan?

dan bukankah jugak ada kisah, di mana seorang lelaki dimasukkan ke dalam syurga kerana tetap berbakti kepada ibubapanya walaupun pada ketika itu ibubapanya telah berubah menjadi seekor khinzir kerana berbuat dosa kepada Allah?

tak mahukan aku menjadi seperti anak yg taat itu?

Allah. guide me please.
 
deppresion


Tuesday, November 8, 2011

teguran dari Allah yg sweet. :)

dulu2 kalau kena tegur dgn orang
mulalah rasa tak sedap hati
rasa macam orang yg tegur tu tak suka dekat kitalah
kalau yg tegur tu orang yg kurang disukai pulak
mulalah syaitan menghasut
 
'alaaa. dia saja lah tu nak cari kesalahan kau. dia jeles dgn kau tu'

dan teguran2 tu dibiar begitu saja
yg teruk tak diubah, malah bertambah satu lagi titik hitam dalam hati
BURUK SANGKA DEKAT ORANG YG TEGUR TU

manusia kan?
memang macam tu

sekarang, selepas ditarbiyah
kalau kena tegur, mula2 rasa cuak, lepas tu rasa happy
pelik kan?
nak tahu kenapa?
sebab sekarang baru aku tau, sebenarnya teguran2 tu bukan dr 'orang yg tegur' tu
tapi dr Allah [senyum]

cuba fikir, teguran2 tu semua untuk kebaikan kita kan?
ada orang tegur kita sebab kita pergi masjid?
kalau ada, tu teguran dari syaitan. so lepak.
tapi kalau teguran yg nak mengubah kita ke arah kebaikan sila jgn lepak
sila menari2 kegembiraan sbb Allah hantar orang yg tegur kita tu untuk kita supaya kita ada peluang untuk berubah dan sekaligus melayakkan diri kita melangkah setapak ke arah syurgaNya
 sweet tak Allah?

Allah sayang kita. sbb tu Allah tegur. Dia nak kita jadik penghuni syurgaNya.
*mata bersinar macam Garfield*

baru2 ni aku bermimpi
mimpi yg mungkin bg orang lain biasa2 jek
tapi bagi aku luar biasa

sebelum tu, untuk pengetahuan korang, sejak belajar di HELP yg mcm Hong Kong ni
aku tak pernah pakai baju kurung dah
alasan aku, susah nak naik bas. -_-"
so hari2 pakai seluar dan baju muslimah ke, blouse ke
kadang2 aku rindu jugak nak pakai baju kurung, tp tu lah
alasan baik punya kan. hehs.
 
tapi, mimpi tu mengubah segalanya
dalam mimpi tu, aku mimpi aku tengah study ke apa ntah
tiba2, datang seorang kawan aku
kawan yg sejak dr dulu, suka tegur aku kalau aku buat benda2 pelik
dan semestinya, dia kawan yg baiklah
kadang2 aku rasa Allah mmg hantar dia untuk jaga aku

ok sambung mimpi
kawan aku tu datang tiba2 dekat aku, campak satu kertas
aku cuaklah. surat layang ke? heh. mustahil.
takkan surat cinta pulak? lagi tak logik.

so, dgn berhati2 aku bukak surat tu. dan terus zapppp. sentap bro!
dalam surat tu tulis, semua teguran untuk aku
lebih kurang macam ni bunyinya yg aku ingat

'erna, aku tengok kau dah macam berubah sekarang. pakai baju pon dah ketat sikit, pakai seluar etc. tak macam dulu dah. dulu pakai baju kurung, jubah bagai'
 
aku tak ingat banyak. dah nama pon mimpi kan.
tapi mesej yg disampaikan oleh kawan aku dalam surat tu sangat2 buat aku sedar

bangun tidur, aku rasa macam nak menangis
dan aku bersyukur sbb hidayah Allah masih tak hilang dr aku

ya Allah, sweetnya cara Kau tegur aku.
terima kasih ya Allah
 :')

dan hari ni, aku pakai baju kurung balik pergi kelas
taklah susah pon nak naik bas etc
malah, aku makin rasa aku dihormati
subhanallah
indah hidup ni bila segalanya disandarkan pada Allah. kan?

nak dapat hidayah tu susah. tp nak jaga hidayah yg dah dapat tu LAGI susah. T.T



Friday, October 28, 2011

Random of The Day.

dakwah ini bukan untuk orang malas
 dakwah ini bukan untuk orang manja

'tanggungjawab melebihi masa yang ada'
-As-Syahid Imam Hassan al-Banna-

adakah usaha kita menegakkan agama Allah selama ni sudah byk sehingga mampu menjadi tiket masuk ke syurga? Allahu Allah. T.T


Tuesday, October 25, 2011

dakwah paling simple dlm dunia hoyeah. :D

saya bukan datang dr keluarga yg hebat2 agamanya
bukan anak kiai, atau anak ulama, apatah lg anak imam masjid negara
malah, saya bukan jugak datang dr keluarga yg perfect agamanya
kesimpulannya, famili saya biasa2 saja

sejak masuk kolej, saya diseludup masuk ke dalam tarbiyah
saya pon tak berapa pasti macam mana saya boleh terlibat dgn benda2 ni
yg saya ingat, masa saya first sem, ada seorang kakak ajak saya pergi satu program yg serius best dia cakap
dan saya pon ikut dgn niat nak menghabiskan weekend yg bosan

dan, program itulah pemula segala-galanya

saya mula melalui detik2 cemas (baca: ujian Allah) sebagai seorang yg ditarbiyah
saya pakai tudung labuh sikit dr biasa, saya mula pakai baju longgar sikit dr biasa
dan saya dilihat pelik oleh ahli famili saya

"cuba pakai baju macam org muda sikittt. ni dok pakai macam org tua"

"alaaahhh, bukan ketat sgt pon. standardlah orang sekarang pakai mcm ni"

kritikan2 kurang membina mula menerjah

kadang2 rasa give up pon ada
bila keluar dgn famili, drg pakai vogue2
saya pulak nampak macam mak mama saya. -.-
saya cuba untuk berdakwah dgn famili, tp tak reti. saya takut.

2 tahun berada dalam tarbiyah, saya belajar sesuatu

sister pernah cakap dekat saya

"kalau nak convince famili, kenala tunjuk perubahan sikap yg baik dekat drg"

saya bukan anak yg baik. serius cakap. even sejak ditarbiyah pon.
tp saya cuba untuk merubah sikap saya menjadi anak yg baik sikit

dan semakin hari, saya nampak perubahan dlm diri ahli famili saya

dulu mama saya free hair. mama vogue kot. hee.
tp sejak saya pakai tudung labuh sikit, mama pon start pakai tudung
comel kan mama?

setiap kali nak beli baju pon
ahli famili saya akan cuba cari baju yg tak ketat sgt dekat saya
dan drg selalu belanja saya beli tudung jugak

dan selepas itu saya sedar
dakwah bukan sesuatu yg susah sebenarnya
tak perlu nak ketuk pintu setiap rumah baca firman Allah atau hadis
tak perlu nak tunggu ada program besar2 baru boleh sampaikan dakwah

even menunjukkan sikap yg baik pon dakwah bukan?
malah, itulah dakwah terbaik saya rasa
simple, tp sampai

dan nak tahu tak?
kan saya pernah cakap dalam entri 'Saya Berhijab, Saya Rasa Saya..." ni
saya seorang jek yg pakai tudung dalam kelas
sekarang tidak lg
sbb hari ni, saya pergi kelas
saya rasa Allah sgt sweet sbb Dia bg saya seorang teman
kelas-mate perempuan saya yg free hair selama ni
dah mula pakai tudung
Subhanallah. hebat kan?

dan, saya tak pernah sekali pon cakap pasal tudung dekat dia
mungkin orang lain pernah, tp saya tidak
senang bukan dakwah?
sedangkan Rasulullah pon, peribadinya yg membuatkan dakwah islam berjaya
 
tak perlu tunggu kita jadik seorang pemidato yg petah untuk menyampaikan dakwah
tak perlu tunggu kita jadik seorang penulis yg hebat untuk menyampaikan dakwah
tak perlu tunggu, ilmu menggunung di dada untuk menyampaikan dakwah
dan tak perlu tunggu ahli keluarga kita semuanya perfect untuk menyampaikan dakwah
cukup dgn peribadi yg elok sbgi bekalan
 
dan ketahuilah, kita sama.
jgn tunggu org2 disekeliling anda berubah, baru anda mahu berubah
berubahlah dahulu, nescaya org2 disekeliling anda akan berubah

saya doa dia istiqamah. ameen.


Friday, October 21, 2011

LIFE is like a HEARTBEAT. :)

selalu dalam movie
kalau hero kemalangan ke, masuk hospital
mesti tunjuk pergerakan degupan jantung dia (translate sebijik2 dr BI -.-)
kalau degupan jantung dia bergerak macam ni


tu tanda movie tu happy ending
dan heroin pon akan senyum sbb hero dapat 'hidup' dia balik

tapi, kalau pergerakan degupan jantung dia macam ni


tu tanda movie tu sad ending kan?
sbb 'no heartbeat at all' = 'hero dah mati. movie tamat' kan?

berani jamin, semua orang dekat dunia ni mmg mengharap pergerakan jantung yg pertama tu kan?
ada ups, ada downs
takde siapa yang nak pergerakan jantung yg straight jek, tanpa ups & downs

begitulah jugak kehidupan kita
nak taknak, mesti kena ada ups & downs
kadang2 kita mesti kena ada dekat atas, dan kadang2 tak salah untuk kita merasa berada di bawah
kalau hidup kita asyik berjaya jek tanpa ada ujian kegagalan
maknanya graf kehidupan kita hanya straight jek

so, setiap kali kita menghadapi ujian dalam hidup
tak kisahlah ujian kenikmatan atau ujian kesedihan
cuba lakarkan satu graf
kalau graf kita macam ni



bersyukurlah
kerana Allah sedang memberikan kita KEHIDUPAN

:)

having an infection. Allah sedang mengampuni dosa saya. :')


Wednesday, October 12, 2011

'susah sangat ke nak hadirkan hati masa tengah belajar ilmu Allah?'

masa tengah2 usrah, dalam masa sejam contohnya, mesti ada dua tiga empat lima kali distracted.
masa tengah tadabbur ayat2 cinta dr Allah tu, tetiba nanti sorang bukak cerita pasal Budak B nak kawen.
lepas tu mulalah habis 10 minit cerita pasal tu jek.

lepas tu, kalau masa tengah2 syok tadabbur tu, ada hp berbunyi
mulalah semua orang bising. lg bising dr hp.
ambik masa 2 3 minit baru senyap balik

lagi, kalau yg tadabbur tu perempuan semua, mesti keluar cerita pasal lelaki
gosip remaja katakan. hehs. pelik, masa tengah ingat Allah pon ada hati lagi nak curang

masa tadabbur jugak, mesti keluarlah acara pangkah-memangkah
bila si A bg pendapat, si B mulalah menyampuk. lepas tu gelak.
bila si C tanya soalan, si D pulak yg tetiba masuk campur
gelak gelak gelak, soalan tak terjawab pon
kalau mneyampuk benda berfaedah takpe jugak, tp ni, saja nak bg orang lain gelak.
pastu, mesej sebenar tak sampai2

kalau sister tanya apa2, semua orang taknak respon
kesian kat sister
sampai volunteer untuk baca surah pon, takde yang nak
tapi, bila suruh cerita pasal kisah perkahwinan memey dgn norman hakim, semua orang beria cerita
dr A sampailah ke Z. amboi.

pelik. bezanya sahabat2 Rasulullah dgn kita sekarang
selalu terfikir, macam mana sahabat2 Rasulullah boleh jadik hebat
turun jek ayat al quran, terus drg beramal dgn surah tu
turun surah suruh tutup aurat, on the spot, semua orang cari kain untuk tutup
kita? heh. bacalah surah suruh tutup aurat tu seratus kali sehari pon, belum tentu kita tutup betul2

apa yg menyebabkan kita jadik macam ni?
usrah setiap minggu. baca al quran setiap hari.
kenapa kita tak hebat macam orang zaman dulu?

HATI

sister tegur, 'susah sangat ke untuk kita hadirkan hati kita setiap kali majlis ilmu macam ni?'

cuba bayang, dlm kelas, cikgu tengah mengajar, kita dok ingat dekat Gu Jun Pyo
tak pon, masa cikgu tengah mengajar, kita sembang dekat belakang
agak2, masuk tak apa yg cikgu ajar tu dalam kepala hotak kita?
kalau jawapan anda, 'masuk sgt, ingat siap semua yg cikgu cakap.' anda mmg hebat
kalau aku, mmg taklah kan. tak berangan dan tak bersembang pon tak masuk sangat apa yg cikgu ajar. heh. -.-

samalah macam majlis ilmu, kalau hati kita tak betul2 hadir, macam mana nak masuk ilmu yg kita belajar?
baca al quran, orang dulu2 menangis siap
sebab apa?
sebab drg baca sekali dgn hati drg
kita?
mulut baca, hati ingat homework tak siap lagi, ingat facebook

'bukanlah, drg boleh nangis sbb drg paham arab derrr. kita mana paham'

okeh fine. kita tak paham arab. so, kita belajar tafsir kan?
tadabbur siap dgn asbabul nuzul lagi.
kenapa tak boleh nangis jugak? tak boleh beramal jugak?
masa tadabbur kita buat apa?
gosip. gelak. makan. gelak.
dalam sejam tadabbur, sebenarnya 10 minit je kot hati kita hadir betul2
lg 50 minit, melayang2. taktau pergi mana

susah sangat ke nak hadirkan hati masa ingat Allah?
dah lah Allah yg bg hati kat kita
masa jumpa Dia, kita tinggal pulak hati kita dekat lain
tak malu ke bhaii?

the awkward moment is when you love to write but you don't know what to write


Thursday, September 22, 2011

saya berhijab, saya rasa saya...



dulu masa sekolah rendah pakai hijab 'pakai buang'
lower form pon sama
jgn terkejut, saya free hair lama

masuk taiping, baru ok sikit
start pakai sepanjang masa
dan Alhamdulillah kat ky hijab mula dijadikan sebagai pelindung aurat, bukan sekadar penutup rambut

tapi still, taklah rasa sangat efek hijab pada diri
sebab most of the students mmg pakai hijab
plus, hidup dikelilingi oleh kawan2 melayu

tapi, sejak masuk HELP
hidup dikelilingi oleh bangsa2 lain
nak tengok org melayu, macam rasa nak tengok pemain MU secara life. susah sangat. -_-"

dalam kelas, 98% cina, 2% bangsa lain
dan yg berhijab, aku seorang

apa yg specialnya jadik 'alien' berhijab ni?
dengar baik2 wahai muslimah. sbb saya takkan ulang ini sampai 10 kali.

bila saya seorang jek yg berhijab, saya ada satu perasaan lain dlm diri
*pause sekejap* bukan riak, bukan bangga, bukan perasan bagus
tapi, perasaan yg susah nak gambarkan

saya berhijab, saya rasa saya dihormati
kalau org nak tegur saya, mereka gunakan nada yg sopan
kalau org nak berkenalan dgn saya, mereka akan cakap sori bila saya geleng kepala cakap taknak shake hand. dan mereka tak marah pon walau saya menolak.


saya berhijab, saya rasa saya disayangi
bila saya nak lalu, mereka cepat2 bagi jalan dekat saya
masa saya nak naik bas, mereka takkan himpit saya macam mereka himpit org lain

saya berhijab, saya rasa saya special
sbb bila org lain tak dtg kelas, susah org nak perasan
tp bila saya terskip kelas, satu kelas tahu sbb tetiba takde perempuan berhijab dalam kelas hari tu

saya berhjab, saya rasa saya dijaga
setiap kali org hulurkan makanan, mereka akan cakap 'but i'm not sure whether this is halal'. atau, 'no worries. i bought this at the malay/mamak stall'.

saya berhijab, saya rasa org sgt caring pada saya
bila ada kelas tengahari sampai petang, saya terpaksa keluar sekejap untuk solat
bila balik kelas, akan ada org yg explain dekat saya apa yg saya dah tertinggal

saya berhijab, saya rasa saya difahami
kawan2 sekelas takkan ajak saya ke parti2 atau aktiviti2 yg tak sesuai saya pergi
so, tak perlu gusar lg nak tolak aktiviti2 macam tu

saya berhijab, saya rasa saya dicintai
bukan oleh rakan sekelas. tapi, oleh Allah yg Esa
sbb Dia campak saya kat planet lain pon, saya still jaga hak Dia

how special hijab woman is
i wish, women out there, can share this amazing feeling

perasaan yg susah nak digambarkan
hanya yg tertentu, yg dapat rasa
dan, semoga kamu adalah yg 'tertentu' itu

:)




Sunday, September 18, 2011

p/s: today’s thorn is tomorrow's flower. ♥♥




This is a beautiful message. May it give you peace and hope.

Once there was a man who asked ALLAH for a flower and a butterfly

But instead he got a cactus and a caterpillar

The man was sad, he didn’t understand why his request was mistaken

Then he thought: Oh well, ALLAH has too many people to care for

And decided not to question.

After some time, the man went to check up on his request that he had left forgotten

to his surprise, from the thorny & ugly cactus a beautiful flower had grown.

And the unsightly caterpillar had been transformed into the most beautiful butterfly.

ALLAH always does things right!

His way is always the best way, even if it seems to go wrong.

If u asked ALLAH for one thing and received another,

TRUST

You can be sure that He will always give you what u need at the appropriate time

What u want,

Is not always what you need.

So keep on going for Him without doubting or murmuring.


*quoted fr bugsphilic*
 



If you feel that you're very down ,
just close your eyes and say:
"This is my journey. He puts me here.
It's His plan. So I have just to carry on and trust Him"

********

Rasulullah (PBUH) said : "Make things easy! And do not make them complicated! Be cheerful! And do not be repulsive." [Sahih Bukhari]


ALLAH gives the very best to those who leave the choices up to Him (:


bila dah selalu ada dlm comfort zone, perubahan yg sedikit buat hidup tunggang-langgang


Wednesday, September 14, 2011

First Day: HELP version.

CULTURE SHOCK! -_-"

there will be two possible outcomes

1. end up dgn aku ckp english macam air/
 
2. atau aku jadik budak senyap yg kiasu gila study.

just wait and see

*mathematics 1*
*statistics 1*
*mathematics 2*
*statistics 2*
*principle of accounting*
*intro. to economics*

sahaja aku belajar kerana Allah taala

:)


Sunday, September 11, 2011

I Love You ALIEN.


sebelum ditarbiyah dulu
bila nampak org pakai baju besar2 aku rasa org tu pelik
bila nampak org pakai tudung labuh2 aku rasa org tu pelik
bila nampak org pegang al quran sepanjang masa aku rasa org tu pelik
bila nampak org pergi solat jemaah hari2 aku rasa org tu pelik

sebelum ditarbiyah dulu
bila aku sekali sekala masuk surau aku rasa dikecam,
seolah-olah semua org pandang aku mcm aku buang tebiat datang surau haritu
bila aku pakai baju besar sikit aku rasa macam semua org buat pandangan sinis dekat aku, sambil cakap dalam hati 'haa, ada pon baju besar minah ni'
bila aku jalan sambil pegang al quran aku rasa macam semua org nak datang dekat aku, dan tanya, 'nak bg siapa al quran ni?'

sebelum ditarbiyah dulu
aku benci dgn org pakai baju besar2, pakai tudung labuh2
aku benci nak datang surau sbb 'budak surau' seolah-olah tak suka aku datang
aku malu nak pegang al quran sbb nanti org kata aku dah dpt hidayah
aku malu nak join usrah sbb aku takut org kata aku ekstremis

sebelum ditarbiyah dulu
aku rasa mcm aku hidup dikelilingi alien yg jumud
tapi segalanya berubah setelah aku menerima tarbiyah

sejak menerima tarbiyah
aku kagum dgn org2 yg pakai baju besar2 dan tudung labuh2
dalam hati mesti cakap 'cekalnya diorang. satu hari nanti nak jadi macam tu'.
aku kagum dgn org yg istiqamah solat jemaah hari2
dalam hati akan terdetik, 'bila aku nak istiqamah mcm tu?'.

sejak menerima tarbiyah
aku rasa dihargai setiap kali aku masuk surau
walaupun tak dijemput macam puteri, tak ditreat macam bidadari,
sbb aku tau, nun di atas sana, Allah sdg mengalu-alukan kedatangan aku
aku rasa seronok setiap kali terima org baru dlm surau
tapi tak tercapai untuk luahkan sbb takut dikata memerli
padahal jauh di sudut hati, rasa mcm nak bentang karpet merah supaya org tu dtg lg

sejak menerima tarbiyah
aku tak kisah dikata ekstremis
walaupun hakikatnya org lain yg terlampau terbuka
aku lawak bila dapat label 'budak surau', atau 'budak usrah'
bukan kami melabel diri sendiri, tp ntah siapa yg baik hati label macam tu
setiap kali dapat panggilan baru, dlm hati mesti berdoa
'ya Allah, semoga panggilan kami di dunia ini akan diganti dgn panggilan PENGHUNI SYURGA di akhirat kelak'

sejak menerima tarbiyah
aku tak lg rasa aku hidup bersama alien yg jumud
semuanya kelihatan biasa pada aku
cuma kdg2 aku pulak yg dianggap alien

sejak menerima tarbiyah
aku terfikir satu teori

'biasalah tu, kalau org tu lain sikit dr kita, mulalah kita rasa dia pelik, kita rasa dia alien. tp kita terlupa, kita juga sebenarnya adalah alien bg org lain yg tak sefikrah dgn kita. so, alien planet mana pon, kalau kita hidup bersatu padu, aman damai, mesti takkan timbul gelaran2 tak elok atau pandangan2 kurang baik sesama kita.'

cubalah memahami alien2 disekeliling kita
alien planet mana pon kita dtg, kita jgn lupa
kita datang dr Tuhan yg sama
dan kembali kepada Tuhan yg sama
dan kita hanyalah seorang bakal jenazah.

'aku pernah lalui 2 fasa dlm hidup. dan fasa kedua (sejak menerima tarbiyah) lebih aku cintai.'