Monday, February 13, 2012

Belanja Fi Sabilillah JOM! ^^

'Islam tak pernah memusuhi cinta. Cinta itu fitrah. Sebab tu islam menganjurkan perkahwinan untuk merealisasikan cinta.'

'Cinta bukan berlaku pada 2 jenis manusia saja. Cinta bukan berlaku antara perempuan & lelaki saja. Cinta itu luas. Cinta dengan Allah, dengan Rasulullah, dengan ibubapa, dengan guru-guru, dengan kawan-kawan, dengan haiwan dan banyak lagi jenis makhluk yang boleh kita cintai.'

-Imam Muda Najdi & Mujahid'




Bila ditanya, 'pernah bercinta tak?' Mesti semua tersipu-sipu malu, taknak mengaku. Ingat comellah buat macam tu? Sebut jek cinta, mesti ingat cinta pada berlainan jantina. Haih. Tak berkembang otak. -.-

Baru-baru ni pergi join program anjuran JAKIM, sempena untuk mengingatkan para remaja untuk tidak menyambut Valentine. Aturan Allah, tiba-tiba ternampak poster program Raikan Cinta tu dekat FB. So, sajalah ajak budak-budak HELP ni pergi. Tak sangka, program tu sebenarnya besar jugak. Ingat macam forum kecik jek. Hihi.

Sejak tak dapat fly, dan tercampak pulak dekat kolej ala Hong Kong ni, risau jugak sebenarnya. Risau kalau tak dapat nak upgrade iman dengan hadir ke majlis ilmu. Risau kalau roh semakin tak bermaya sebab dipenuhi dengan aktiviti lagha. Risau sangattttttt. Yelah, dekat UK banyak program islam. Jeles sangat bila dengar sister cerita pasal program islam yang hebat-hebat dekat UK tu. Down bila tahu tak berpeluang nak join program dekat sana. Rasa macam direject oleh Allah sebab tak dapat belajar ilmuNya dekat sana. T___T

Tapi, kasih sayang Allah tu luas sangattttt. Walaupun tak dapat join program dekat UK, Allah ganti dengan lambakan program islam dekat Malaysia ni. Dahlah program-program tu semua sekitar KL jek. Memang senang nak pergilah kan. Tinggal nak, atau taknak jek lagi. Sweet kan Allah? Pelik jugak, dari start belajar dekat HELP tahun lepas, sampailah ke tahun ni, berderet program yang hebat-hebat dianjurkan. Sampai boleh kata, setiap bulan ada jek program. Allah.

Twins Of Faith
Program Raikan Cinta

Malu sebenarnya kalau tak pergi. Yelah, kalau shopping tu, berapa ratus ringgit habis pun tak peduli. Tapi bila sampai tang program ilmu macam ni, RM100 pun dah rasa macam sama nilai dengan emas, segan nak laburkan. Tak bolehlah macam tu ye dak?

Baru-baru ni, ada seorang kawan tanya, macam mana duit saya macam tak berkurang sedangkan saya makan agak hari-hari jugaklah. *mestilah makan hari-hari kan? -.- As in, duit saya alhamdulillah setakat ni tak pernah tak cukup. Setipa kali rasa susah, ada jek bantuan yang Allah hantar. Sedangkan elaun yang sponsor saya bagi hanya RM700, tolak duit sewa bilik RM550. So, tinggal RM150 jek untuk makan setiap bulan. Ikut logik mestilah tak cukup langsung kan? Jawapan saya, 'selalulah infak duit tu ke jalan yang Allah redha. InshaAllah, takkan rugi dan rezeki pun bertambah'. HOYEAHHH!

Kedengaran poyo kan? Hehs. Tapi itulah yang saya rasa. Sorilah, saya sangat yakin dan percaya, bantuan Allah tu ada di mana-mana esp bagi orang yang Dia redha. Alhamdulillah. So, janganlah kedekut sangat untuk belanja ke majlis-majlis ilmu kannnnnn? *muka bersinar-sinar*

Beruntung sangat sesiapa yang menghadiri majlis ilmu ni. Sepertimana yang semua orang sedia maklum, sepanjang majlis ilmu berlangsung, malaikat akan tebarkan sayapnya dari timur ke barat kan? So, ustaz Don ada cakap, sebabkan malaikat ni tebarkan sayapnya, sesiapa yang ada dalam majlis ilmu tu akan rasa tenang sangatttt. Sampai rasa nak tertidur. Haha. Betul kan? Baru saya tahu. No wonder setiap kali ceramah ke senang sangat rasa ngantuk. Cuba pergi konsert ke, pergi stadium bola ke, susah nak rasa ngantuk kan? Sebab ketenangan itu tiada. Malaikat pun segan nak turun dekat tempat orang yang berkumpul kerana aktiviti-aktiviti lagha macam tu.

Kesimpulannya, saya bukan nak promote pasal majlis ilmu ni sebenarnya. Tapi, tulis punya tulis dah jadik panjang berjela pulak. Hehs. -.- So, dekat entri lain saya tulis benda yang sepatutnya saya tulis hari ni. Ok? *dah macam buat iklan aku ni. urghhh.


semakin susah nak susun ayat supaya tak berterabur. T___T



1 comment:

ijA said...

sedekah lah..