Monday, November 26, 2012

Budaya Yang Memperdaya

 'Hari ni, sudah berapa jam aku duduk depan laptop?'

Pernah tanya tak soalan ni dekat diri sendiri? Tanpa kita sedar, kita sedang spend masa sebenarnya. 24 jam sehari, pernah tak kita fikir apa yang kita dah buat setiap saat. Ye setiap saat! Bukan setiap jam tapi setiap saat. Masa kita berlalu dengan sia-sia sama seperti semalam ke atau takde satu saat pun dari masa kita terbazir dengan benda ntah apa-apa.

Imam Ghazali pernah cakap pada anak-anak muridnya, benda yang paling jauh dari kita adalah MASA LAMPAU. Sebab gunalah apa cara sekalipun, kita tak dapat nak patah balik ke masa lampau tu. Dalam dunia ni ada beberapa orang je yang boleh patah balik ke masa lampau yakni Doraemon dan rakan-rakannya. *lame* Boo erna booo! -.-




Pernah dengar pasal Allahyarhamah Ibu Yoyoh Yusrah? Beliau ni seorang muslim yang super hebat tahu. Nak diceritakan hebatnya Ibu Yoyoh Yusrah ni sampai jirannya dulu (non-muslim) sanggup pindah rumah sebab tak tahan duduk berjiran dengan Ibu Yoyoh Yusrah ni. Haaaa. Apa yang Ibu Yoyoh ni buat eh? Fikir dulu, nanti last-last part bari kita bocorkan ok? Eh jangan scroll down pulak. Tak aci namanya tu. Muehehe.

Ok. Sekarang nak tanya soalan petir sekejap. Sepanjang kita ditarbiyah, sepanjang kita sibuk ke hulu ke hilir berusrah sana-sini, sepanjang kita berkobar-kobar pergi ke semua majlis ilmu, pernah tak kita masih buat dosa dalam keadaan kita sedar? As in, kita tahu benda yang kita buat tu tak best di mata Allah, tapi kita tak tahan, nak buat jugak. Haaaa. Pernah tak pernah tak? Kalau pernah, kenapa?

Tarbiyah masih tak cukup?
Suasana sekeliling yang menggoda iman?
Atau sebab taknak di cop poyo? Errr.



Sejak dari azali, kita ni, ye kita, manusia diciptakan dengan perasaan suka pada benda-benda yang menarik hati. Tapi apa jenis benda yang menarik hati tu lain-lain bagi setiap manusia. Ada orang rasa One Direction tu menarik hati, ada orang rasa korea tu menarik hati. Ada sesetengah yang lain pulak rasa One Direction dengan korea tu tak cool langsung dan dia lebih tertarik dengan novel-novel cinta yang tebal-tebal.

Apa-apa benda pun yang menarik hati kita, selagi ia sia-sia dan menjauhkan kita dari islam, maka ia patut dibuang. Kenapa? Sebab ia adalah teknik orang kafir untuk menjatuhkan islam. Bayangkan kalau kita tengah berjalan kaki ke satu tempat, then kita dapat tahu depan ada lubang, agak-agak logik tak kalau kita saja-saja  buat tak nampak dekat lubang tu dan merelakan diri kita jatuh gedebuk dan digelakkan oleh orang ramai?

Tak logik kan? Malah sangatlah pelik orang yang saja-saja nak jatuh dan digelakkan tu. Kan kan?

King Louis VI (sila google kalau tak kenal) dalam wasiat terakhirnya pernah berkata,

'Kita kalah dalam peperangan ini sebab tentera Islam berpegang teguh kepada kitab mereka (Al-Quran). Mereka berperang nak mati (syahid) manakala kita berperang nak hidup. Jadi kita kena ubah tektik dalam nak mengalahkan mereka. Kita tak usah lagi berperang gunakan senjata tapi kita perangi pegangan mereka. Kita mesti buang Al-Quran daripada dada mereka. Percayalah selepas ini kita akan berjaya.'



Orang kafir tahu kekuatan kita umat islam adalah al-quran. Maka mereka merancang untuk jatuhkan kita dengan jauhkan al-quran dari hati kita.

'Tapi, tapi, tapi kan, takde pun iklan dekat tv ke, sign board dekat jalan balik dari Kl ke Perak ke, dia tulis 'Umat Islam! Jangan baca Quran!' Haaa. Jawab jawab!'

Sila bukak al-quran, surah ke 7 ayat 20-21. Temanya, teknik iblis.

Kita guna analogi beruang dan nyamuk dari Ustazah Fatimah Syarha. Bak kata ustazah, beruang tu ibaratnya zina. Semua orang takut. Semua orang taknak dekat. Nyamuk pulak ibaratnya couple. Kita kata, 'alaaahhh, coollah, couple je bukan zina, takkan takut?' Kita tak sedar, antara beruang dan nyamuk, nyamuk lagi bahaya. Antara berita orang mati sebab beruang, dengan orang mati sebab nyamuk (aedes), mana lagi selalu?

Samalah macam teknik orang kafir ni. Diorang jauhkan kita dengan al-quran bukan dengan buat slogan, 'Katakan TAKNAK Pada Al-Quran!' Tak! Mereka jauhkan kita dengan al-quran dengan mewujudkan budaya hedonisme dalam diri kita. Mereka suap kita dengan hiburan-hiburan diorang yang kita kata super hebat tu.

Kita kata kita ditarbiyah, tapi ada kita rasa bersalah tengok artis islam pakai seksi-seksi? Ke kita yang paling galak like gambar tak tutup aurat diorang dekat instagram? Kita kata kita ditarbiyah, tapi kita still gelak bila ada artis buat lawak dekat anugerah skrin pasal islam. Kita kata kita ditarbiyah, tapi mana sensitiviti kita sebagai orang yang ditarbiyah? Kalaulah al-quran tu dekat denganhati kita, kita akan rasa bersalah sangat tengok maksiat depan mata kita sampai kita dah tak sanggup tengok lagi sebab terlampau sedih.




BUDAYA - Orang kafir berjaya serang fikiran kita, mewujudkan satu budaya dalam diri kita yang buat kita rasa benda maksiat tu ok.

Contoh paling terang, budaya bukak FB setiap kali on lap top. Semua orang ada budaya ni rasanya. Masih taknak percaya lagi fikiran kita sedang diserang?

Teringat ayat seorang sister masa daurah baru-baru ni. Dia cakap, seluruh dunia sekarang ni tengah perlukan pencerahan dari kita, orang-orang yang mengaku dirinya dah paham islam, mengaku dirinya dah ditarbiyah, dan mengaku bahawa tanggungjawab dakwah tu ada pada dirinya. Kita ni muslim, tapi ciri-ciri muslim takde pun dalam diri kita! Orang kafir habiskan berjuta-juta dolar untuk memastikan benda-benda yang digunakan untuk melalaikan kita tu up-to-date, tapi kita? Takde usaha pun nak lawan. Nak habiskan 100 ringgit untuk satu majlis ilmu pun kena fikir dua tiga kali. Shopping boleh pulak habis ratus-ratus ringgit. Seeee? Diserang lagi!



'Alaaaa. Tapi come on lah. Takkan berhibur nak hilangkan stress pun tak boleh kot? Jangan nak tertutup sangatlah kan!'

Tak. Saya tak kata berhibur tu salah. Cumanya, pernah tak kita sedar yang kita sedang ditipu? Siapa yang tetapkan dan tanamkan dalam diri kita, hiburan tu dapat hilangkan stress? Siapa? Siapa? Seeee. Tak putus-putus kita diserang. Dari segenap sudut! Masih lagi kita boleh dengan cool nya cuba nak deny yang fikiran kita masih suci bersih dari serangan orang kafir?

T____T

Ok. Berbalik pada Ibu Yoyoh Yusroh tadi. Apa yang menyebabkan jiran beliau sampai nak pindah tu? Jeng jeng jeng. Jawapannya, Ibu Yoyoh tak buat apa-apa pun. Haha. Percaya tak? Beliau cuma mengamalkan islam dengan sehebat-hebatnya dalam kehidupan beliau sehari-hari. So, apa kaitan dengan jiran Ibu Yoyoh ni? Haaaa. Nak kata hebatnya islam yang diamalkan oleh Ibu Yoyoh ni sampai jiran dia rasa nak peluk islam sebab rasa tergoda dengan amalan dan perwatakan beliau.

MashaAllah. Hebat sangat kan? Islam macam ni lah yang kita nak jadi! Islam yang tanpa berkata apa-apa, orang dah rasa tertarik. Tapi, agak-agak berjaya tak kita nak capai tahap macam Ibu Yoyoh ni kalau kita masih merelakan fikiran kita diserang oleh orang-orang kafir tu dalam keadaan kita 100% sedar?


mungkin betul berhibur tu tak salah, cuma tanggungjawab kita melebihi masa yang ada





5 comments:

Farhana Hussain said...

artikel yg agk pnjg tp sye bce smpei habis..huhu thanx~~ peringatan yg sgt mendalam..^_^

Nina Mazlan said...

Haha. Thanks sebab sudi habiskan. :p

adaNUR said...

Bes Erna artikel ini... tengsss

Nina Mazlan said...

alhamdulillah :)

Aqilah Abdullah said...

walaupun panjang, tapi seronok baca..terima kasih sebab share ;)