Saturday, March 19, 2011

orang nasihat, aku tersentuh :)

perkara paling susah dalam hidup seorang manusia yg rasa dia bagus
adalah menerima teguran
lebih2 lagi kalau teguran tu datang dari orang yg dia x berapa nak kenan (suka)
atau kalau orang2 yg perasan dia bagus ni, 
xsuka kalau ditegur oleh orang2 yg dia rasa lagi low standard dari dia

dan tanpa kita sedar, kita pon kadang2 termasuk jugak dalam kalangan yg perasan bagus ni
kalau kena tegur, kita akan rebel
kita cakap, 'ala, dia yg tegur tu pon bukan betul sangat, ada hati nak tegur orang'.
macam ketam nak ajar anak dia berjalan lurus
so, pengakhirannya, kita xkan berubah dgn teguran tu
tapi sampai bila?

sirah Rasulullah adalah pengajaran terbaik yg kita boleh ambil
teringat kisah di mana Rasulullah baru memenangi satu peperangan (da lupa perang apa T.T)
tapi, kisah dia lebih kurang macam ni lah

Rasulullah bertanya pada Saidina Umar, apa yg patut dilakukan pada tawanan perang?
Umar cadangkan supaya dibunuh semuanya
then, Rasulullah tanya Saidina Abu Bakar pulak
dan Abu bakar yg memang terkenal dgn kebijaksanaannya
mencadangkan supaya tawanan perang tidak dibunuh
sebab tawanan2 perang yg pandai2 ni boleh mengajar umat Islam membaca etc
dan Rasulullah terima cadangan Abu Bakar

tiba2, jeng3
turun ayat ni

"Tidaklah patut bagi seseorang Nabi mempunyai orang-orang tawanan sebelum ia dapat membunuh sebanyak-banyaknya di muka bumi. Kamu menghendaki harta benda dunia (yang tidak kekal), sedang Allah menghendaki (untuk kamu pahala) akhirat. Dan (ingatlah), Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana."
(8:67)
lepas jek terima teguran Allah melalui ayat ni
Rasulullah dan Abu Bakar menangis teruk sangat
sebab korang bayang eh, Allah kot yg tegur
kalau PM ke, SPONSOR ke, sikit x heran
tapi ni Allah

dan bila Umar nampak Rasulullah dgn Abu Bakar ni menangis, dia pon tanyalah kenapa
bila Umar dapat tau yg Allah tegur kesalahan Rasulullah tu
korang rasa Umar buat apa?
kalau orang sekarang, mesti da sengih kambing kan?

'tu la, aku da cakap, suruh bunuh. korang degil, xnak terima pendapat aku.padan muka'

tapi, Umar x cakap camtu
Umar malah menangis lagi beria dari Rasulullah dgn Abu Bakar
sebab apa?
sebab dia pon rasa teguran Allah tu walaupun secara logiknya dia x perlu menangis pon

so, apa kaitan dgn post nih? -_-"

ok, kita tau manusia x perfect, so kita senang nak rebel bila kena tegur
tapi kita tau, Allah tu tersangatlah perfect kan?
ada orang nasihat, dan aku tersentuh
dia cakap, kalau kena tegur, anggaplah yg tegur kita tu Allah sebenarnya
tapi, Allah guna perantara manusia
sebab kalau Allah tegur direct, Allah tau kita x mampu
so, setiap kali kena tegur, kita tanam dalam hati, teguran tu dari Allah
i'Allah senang nak terima, dan senang nak berubah

ok, tamat kisah tegur menegur
seterusnya kisah tak dihargai pulak

selalu x, bila kita buat baik, orang selalu x hargai
kadang, punyalah bertimbun kebaikan yg kita buat
tapi, keburukan kita jek yg orang nampak
stress kan?

dulu, aku orang yang macam ni
tapi, satu hari, ada orang nasihat aku, dan sekali lagi aku tersentuh
dia cakap, kalaulah kita selalu buat baik
tapi, orang x pernah pon hargai kebaikan kita dan orang nampak keburukan jek
BERSYUKURLAH
sebab mungkin Allah tu terlampaulah sayang kat kita
sampaikan Dia lindung semua kebaikan kita supaya kita x riak masa buat amalan
dan supaya kita x lupa dekat Allah sebab terlampau asyik dengan pujian
sweeettttttt gilaaaaa kannnnnn Allah?
sejak tu, bila orang x hargai kebaikan yg aku buat, aku rasa sangat disayangi :D

tu satu, tapi ada lagi satu yg kita perlu fikir balik
kalaulah kita rasa sedih bila orang x hargai kebaikan yg kita buat
cuba kita tanya balik diri kita, betul ke kita buat baik tu ikhlas kerana Allah?
kalau betul ikhlas, kenapa kita nak sedih pulak bila x dihargai?
sebab orang yg ikhlas, x kan kisah dengan pandangan manusia
yg penting bagi dia adalah pandangan Allah
orang yg ikhlas x suka nama dia disebut2 oleh penduduk bumi
sebab bagi dia, bila disebut2 oleh penghuni langit tu lah yang paling sukai
so, kita da capai belum tahap ni?

dan yg ketiga, bila ada orang buat jahat dekat kita
kita akan terus benci dia
kalau kita maafkan pon, kita susah nak suka dia balik
memang quote 'men can forgive but not forget' tu kita pegang bersungguh2la
tapi, cuba kita fikir balik
selama kita kenal dia, berapa banyak kebaikan yg dia dah buat kat kita?
takkanlah disebabkan satu kejahatan tu, kita terus lupakan segala kebaikan dia kat kita?
jangan disebabkan satu titik hitam, kertas yg putih kita cakap dah kotor dan x boleh pakai
maafkan, dan lupakan
walaupun susah, tapi itu yg terbaik
quote 'men can forgive but not forget' tu kita simpan je la dalam poket
okies?


3 comments:

طالب الحب said...

3 common thingsss to happen in life ..

nice one ..

1 menda jek .. hehe ..

*sweeettttttt gigaaaa/sangaaattt/amaaatttt kannnnnn Allah?*

=)

Nina Mazlan said...

gigaaaaa tu apa zetot? :P sweeeeettttt, mcm kak azna selalu cakap :)

طالب الحب said...

oh2, giga tu salah satu prefixes ..
urm, iye2, mmg Allah sweet .. sangat2 .. =D
act ape yg sy cuba nk ckp, ape kate awk guna gigaaaa/sangaaattt/amaaatttt instead of g*laaa .. cam best sket bace ,, ^^