Sunday, March 31, 2013

Taman Syurga Bukan Taman Bunga

Pandang kiri, pandang kanan. Masing-masing sibuk dengan 'hangpong'. Penceramah cakap dekat depan macam syok sendiri pulak. Eh eh. Majlis ilmu versi orang bijak pandai (-lah sangat).

'Ramainya kita, zaman sekarang bila belajar agama, style Imam Syafie, kuat menghafal' - UAI

Imam Syafie masa belajar ilmu, permulaannya tulis atas tulang unta kerana beliau sangat miskin, tidak mampu untuk membeli kitab. Lama kelamaan, rumahnya dipenuhi dengan tulang sehingga tiada ruang untuk beliau tidur. Sahabatnya mencadangkan supaya Imam Syafie hafal ilmu-ilmu itu supaya tidak perlu lagi menulis di atas tulang. Dan beliau hafal.

Semasa beliau mengaji dengan Imam Malik, tiada duit untuk beli kitab al-muwatta. Bila Imam Malik lalu belakang beliau, beliau buat-buat tulis. Satu hari Imam Malik sedar beliau tak pakai kitab, Imam Malik tanya sama ada beliau boleh ingat. Lalu Imam Syafie baca hadith yang pertama sehingga ke hadith yang ke 1020.

Haaa. Sekarang, sila keluarkan balik segala ilmu yang pernah kita dengar dari majlis-majlis ilmu bermula dari majlis ilmu yang pertama kita pergi, sampailah yang the latest. Please?

*pengsan*



Pergi mana-mana majlis ilmu, yang kita terhegeh-hegeh tulis apa yang penceramah cakap. Rasa macam semua benda yang keluar dari mulut penceramah, semuanya berguna. Tapi, eh kejap. Orang sebelah, orang depan, orang belakang malah orang yang berada di timur laut, barat daya juga tenggara boleh kata sebahagian besar semuanya nganga, tak mencatat. Tu tak kira lagi yang sibuk dengan hangpong-nya. Masa tu jugaklah nak cek email, nak sms tanya malam nanti nak makan apa, nak buat segala benda kan? Heh.

'Dia tweet apa penceramah cakaplah erna. Cer husnozon sikit.' Okay. Bai.

Seorang junior (a sister) pernah cakap dengan saya.

'Ilmu ni bukan sekadar benda yang kita dengar. Ilmu tu benda yang kita dengar, kita ingat dan kita boleh keluarkan balik (sampaikan kat orang lain). Itulah ilmu.'

*Gulp. Lap peluh.*

Kita manusia. Manusia itu pelupa. Masa kita belajar ilmu, kita sangat yakin seratus lapan puluh satu peratus yang kita akan ingat. Esok, lusa, tulat mungkin kita boleh ingat. Tapi tahun depan? Kalau anda boleh anda hebat. Saya ceramah-ceramah yang berbulan-bulan lepas memang saya tak ingat apa dia cakap kalau saya tak rujuk balik. Serious.

'Tu masalah kau lah erna. Loser sangat dah kenapa.' -.-



Okay. Fine. So sekarang kalau anda dipanggil untuk bagi ceramah tajuk yang sama dengan ceramah yang pernah anda dengar, anda confident ke boleh bagi tanpa merujuk apa-apa sumber? Heh. Down sekarang.

'Kita ni tiada keterbukaan untuk berjihad (bersungguh-sungguh) dalam menuntut ilmu.' - UAI

Amboi hang. Kalau ilmu dunia tu, berdouble-double buku nota hang salin. Alasan? Ada test, nanti boleh  buat revision. Ilmu akhirat? Errr. Errr.

'Rugi je berhabis duit pergi majlis ilmu kalau sekadar nak nganga dan main hangpong. Baik tengok youtube.' - Anon

Satu je kelebihannya. Dalam majlis ilmu ada malaikat. So pahala dah dapat dah di situ. Tapi, apa kata kita gandakan lagi dengan merajinkan diri untuk tunjukkan keinginan nak menuntut ilmu tu? Tak rugi apa-apa pun. Hangpong pon tak lari ke mana. Dalam taman syurga kot bukan taman bunga nak tengok sambil tangkap gambar bagai. Heh.

Masa sekolah rendah dulu kita rajin catat nota. Kenapa bila besar kita sombong?


Tu kisah orang yang dah dipilih Allah untuk pergi ke taman-taman syurgaNya. Sekarang ni nak sentuh sikit dekat manusia-manusia yang tidak dipilih (ke kita yang taknak berusaha? Heh). Masa pergi satu talk baru-baru ni dekat sebuah universiti yang namanya dirahsiakan, seorang junior (budak universiti tersebut) cakap dengan saya.

'Kawan-kawan saya tak suka sangat pergi talk-talk ni.'

Sentappp. Serious tak tipu. Allah dah takdirkan satu taman syurga dibuat depan mata awak, awak tanpa rasa bersalah taknak hadirkan diri? T__T Orang lain bersusah payah, sesat bagai semata-mata nak pergi ke taman syurga yang jauh tu, tapi awak? Serious serious, tak rasa bersalah ke?

Masuk syurga nak. Pergi taman syurga malas. Apa cer bro?

Kakak usrah saya pernah cakap,

'Usaha sampai takde cara.'

Maksudnya, jangan senang-senang nak bagi alasan taknak pergi usrah atau mana-mana majlis ilmu kalau ada lagi cara yang kita tak cuba untuk pergi. Carilah seribu cara lain, as long as kita pergi. Bukan apa, maksud terpilih di sisi Allah tu teramatlah besar dan bagi sesiapa yang memang paham kebesaran makna terplih tu, nescaya dia akan rasa macam sedih yang teramat bila Allah tak pilih dia untuk pergi ke taman syurga yang dia sepatutnya pergi.

'Asal Allah tak pilih kita pergi daurah tu Kak Erna? Allah marah kita kat mana-mana ke? :(' - Adik usrah

*nangis*




6 comments:

spontaneous_gurlz said...

as salam kak erna!
syukran atas perkongsian ini..tepat kena atas batang hidung sendiri :)
had been waiting for you to update another entry for quite some times act,hehe..moga akak terus kuat dan istiqamah dalam meneruskan tugas mulia ini.barakallah :)

Nina Mazlan said...

Waalaikumussalam awak! :D Hee. Aah. Dah lama kan tak update. Sedih di situ. T__T Doakan kita istiqamah. :)

Nor Izzati said...

Fuhh, sentappp, mantappp.
Hewhew.

Nina Mazlan said...

Zetot! Lama tak hupdate2. Heee. Sebok final year eh? :P

Nor Izzati said...

Well, final year tu yg sebok kat saya. Heheh.
Doakan saya ye cik Erna.
;)

Anonymous said...

Salam..