Saturday, April 23, 2011

Allah sgt fair, ok!

Allah jadikan perempuan dan lelaki tu lain2 cirinya
kalau sama dua2, baik Allah cipta satu jantina jek
disebabkan ciri lain2 tu lah, Allah bagi peraturan hidup yg berbeza utk lelaki dan utk perempuan
kalau Allah bagi lelaki auratnya sikit, Allah bagi perempuan auratnya banyak
kalau Allah bagi lelaki kawen banyak, Allah bagi perempuan boleh mengandung
and the list goes onnnnn

tapi, disebabkan peraturan hidup yg berbeza ni lah, ramai perempuan rasa Allah x fair
ye lah, Allah bagi yg susah2 utk perempuan
mengandung, dimadukan, tutup aurat banyak etc
lepas tu orang lelaki sedap2 kata perempuan kaum yg lemah
x fair kan?

disebabkan nak hak yg sama dengan lelaki, ramai perempuan berpakaian macam lelaki
auratnya didedah di sini sana
disebabkan nak hak yg sama dengan lelaki, ramai perempuan keluar malam lepak dgn kawan2
disebabkan nak dikatakan bukan kaum yg lemah, ramai perempuan berani bagi lelaki sentuh sana sini
'ye lah, kalau kau berani sangat, asal kau x bagi aku sentuh kau?' kata si lelaki

tapi kejap, betul ke Allah x fair?
bagi yg susah2 dekat perempuan, lepas tu kena 'cop' kaum yg lemah?
atau Allah buat macam tu sebab Allah muliakan kita kaum perempuan ni?

cuba fikir, kenapa Allah bagi perempuan yg mengandung?

bayang eh, Gu Jun Pyo yg hensem tu mengandung, ada orang nak kata dia hot lagi?
buruk adalah
tapi kalau perempuan yg mengandung, orang cakap makin cantik dipandang
ni orang cakap bukan aku

lepas tu, bayang pulak, lelaki yg macho tu muntah loya2 sebab mengandung
eeeiiii...hilang kemachoan
tapi kalau perempuan mengandung muntah2 loya
orang jaga bukan main lagi, cantik pon x hilang, suami pulak makin sayang

dan, bayang lelaki, lelaki yg besar gedabak tu kalau mengandung
makin besarlah jadiknya, kalau shrek tengok pon dia lari
sebab tu kena perempuan yg kecik molek ni yg mengandung, ye dak?

lepas tu, kalau masa perempuan nak beranak nanti, suami boleh angkat naik kereta bawak gi hospital
bayang kalau lelaki yg mengandung, macam mana agaknya si isteri masa suami dia nak beranak tu?
mau sewel dibuatnya, nak angkat mana larat
tu x kira waktu meraung dekat hospital tu
bayang suara garau lelaki meraung2 sakit nak beranak
mau bergegar hospital dibuatnya
anak tu pon x jadik nak keluar sebab seram dengar suara ayah dia
ye dak?

mashaAllah, kira hebatnya perempuan ni sebenarnya kan?
sebab tu Allah muliakan kita dengan bagi tugas mengandung tu dekat kita, bukan dekat lelaki

dan, pasal dimadukan pulak
perempuan x puas hati, kenapa Allah benarkan lelaki kawen banyak
kenapa kita x boleh?

betul, madu tu hakikatnya pahit
tapi ganjarannya besar
kalau lelaki kawen banyak dapat nikmat dunia jek
tapi perempuan, Allah sediakan payung emas dekat kita kalau kita bermadu
tengok! kita dapat nikmat akhirat
nikmat dunia pon kita x hilang  *ehem
sweet sangat Allah kan?

dan tutup aurat
kenapa perempuan aurat banyak?
lelaki senang jek, solat pon boleh kalau x pakai baju

ok, sekarang pikir
kalau kita nak bagi hadiah dekat orang, lagi special kalau kita balut ke kalau kita x balut?
kalau kita balut lagi lawa kan?
lagi special kalau kita balut kemas2, atau kalau kita balut guna pembalut yg dah koyak rabak?
lagi lawa kalau balut kemas2 kan?

samalah macam perempuan
specialnya kita, sebab tu kita kena balut
dan nak lagi lawa, kenalah balut kemas2, bukannya guna pembalut yg tebukak sana, terbukak sini
ye dak?

tapi, still, ada yg pertikaikan, perempuan tutup aurat pon banyak jek kena rogol
so, bukan pakaian punca rogol, betul x?

betul ke?
ada kajian dekat luar negara
dekat sebuah universiti, satu hari tu, semua pelajar perempuan disuruh berhias selawa mungkin
lepas tu, dijalankan satu ujian bertulis untuk semua student lelaki dan perempuan
dan hasilnya, jawapan yg diberi oleh semua pelajar perempuan lebih rasional berbanding dengan pelajar lelaki
sebab apa?
sebab kajian itu membuktikan, yg orang lelaki ni otak dia x akan jadi normal bila tengok orang perempuan cantik2 ni
make sense x?
orang lelaki nak argue jangan argue dekat aku, argue dekat orang yg buat kajian tu

so, apa kaitannya dengan rogol tu?
haaa, tu lah, bila orang lelaki ni tengok orang perempuan seksi2 ni, otak diorang jadik x betul
so, diorang pon tanpa mengira perempuan tu tutup aurat ke x, terus rogol
bukan salah perempuan yg dirogol tu, tapi salah perempuan2 seksi yg lelaki tu jumpa sebelum tu

kesimpulannya wahai perempuan
kalau x sayang dekat diri sendiri pon
kesianlah dekat kawan2 perempuan yg lain
sebab kita yg pakai seksi ni, orang lain yg kena
lepas tu, xpasal2 Allah dikata x fair
padahal, Allah sangatlah memuliakan kaum perempuan
okies?

entri ni macam berterabur kan? ohhhh, penulisan semakin teruk!


9 comments:

Norain Ishak said...

erna tak fair!
erna tak fair!

HAHA.LOL.

Ya, saya setuju.

Nak tambah perumpamaan erna, lagi indah sekiranya, haidah yang dibalut kemas itu, diletakkan di dalam beg kertas.

Maknanya, bukan setakat menutup aurat saja, tapi menjaga batas-batas pergaulan.

Oyeah. Jumpa dalam bas esok.

Nina Mazlan said...

ain sengal -.-

waahhh!, setuju bangat tu :P

yui92 said...

like this a lot....

Ibnbakr said...

Keadilan Allah itu memang tidak dapat dinafikan..Memang kadang-kadang study bagai nak rak,tapi result biasa gak..Org lain makan tidur je,keputusan dia tetap lagi tinggi.. Kadang-kadang buat baik dengan orang,tapi kena khianat..

Kalau ikut adil manusia,buat baik dibalas baik,buat jahat didbalas jahat.. Tapi Allah lebih adil,kerana setiap balasannya dan ciptaanNya berhikmah,iaitu balasannya mengikut masa yang sesuai dan yang diperlukan hambaNya,buak apa yang diharapkan oleh hambaNya..kerana dia tahu yang terbaik utk hambaNya..

Nina Mazlan said...

allah tu Maha Penyayang, mesti semua benda yg Dia bagi tu yg terbaik kan ^^

ctey nowr said...

btoi2 pa yg ag ckap 2..ak sokong sgt2...hehe..so paz ny kna renung2kn la k...

طالب الحب said...

haha ..
nganga2 ..

=D

hati berbunga bila melihat rakan2 semakin memahami islam dan semakin menzahirkan ke'sweet'an Allah tu .. teruskan menyentuh hati manusia ukhti .. semoga tsabat .. sy syg awk kerana Allah!

=)

Afiqah A. said...

LIKE post ni sgt sgt! :D

Nina Mazlan said...

zetot: saya syg awak jugak ^^

afiqah A: geli kot pgl afiqah :PP