Tuesday, September 28, 2010

baik atau jahat?

Baik?

Jahat?

Di mana letaknya nilai seseorang?

la la la~~
Adakah seseorang tu dinilai atau di’label’ sebagai seorang yg baik atau seorang yg jahat berdasarkan apa yg dia bawa?
Apa yg dia pakai?
Ke mana dia pergi?

Contoh kan,kalau budak A ni bawak al-Quran. Wuuu,masa tu semua orang cakap dia baik,alim.
Padahal kita xtahu,kot2 dia nak g jual al-Quran ke,kot tu kerja dia.dia xpernah baca pon.haaaaaa!

Pastu kan,kita tengok pulak budak B pergi kelab malam. Kita terus cakap dia jahat,xnak kawan ngan dia. Jijik!eeeeiiii!!!
Tapi kan,sebenarnya budak tu pergi kelab malam sebab nak ajak kawan dia ke arah kebenaran.isk3!

Jadi, di mana letaknya nilai diri seseorang?
Dan di mana letaknya nilai diri kita?

Kita tengok berita hari2, budak C buang bayi, budak D merompak rumah orang2 tua, budak E pulak pergi tampar anak perdana menteri.
Pernah x terdetik kat hati, ‘eyh,teruknya,jahatnya diorang ni!aku berganda2 baik dr diorang’.
Pernah x?

Baru2 ni, masa majlis fikir, ada satu perkongsian menarik dr sahabat kita.
Dia cakap, dia baca kat satu majalah, yg kita kan, sebagai manusia biasa, xboleh nak menilai dan meng’compare’ diri kita dgn orang lain.
Dia cakap, kalau kita terdetik kat hati yg kita lg baik dr orang lain, sebenarnya dosa kita lg besar dr dosa orang yg buat jahat tu.
Sebab kan,kita xboleh menilai orang lain.kita tengok yg zahir jek,tp kita xnampak yg batin.
Ciptalah cermin mata lazer yg boleh tembus bangunan klcc pon,kita xkan dapatnya nak nampak hati orang tu macam mana.
Xpercaya pergi try ^_^

(pasal yg perkongsian sahabat kita kat atas ni, kalau salah tolong betulkan aku oke.jgn mengumpat!dan jgn membebel sorang2 kat blog sendiri,bukan aku baca semua blog kat dunia ni...=.=’)

Ermmm..
Lagi kan, kalau korang nak tahu, pada zaman Bani Israil dulu kan, hidup dua orang lelaki yg mempunyai peribadi yg berbeza.
Sorang ni, suka sgt beribadat. Tp sorang lagi, mashaAllah, maksiat tu dah macam makanan dia!
Pastu kan, ada satu hari ni, laki yg rajin beribadah ni pun nasihat kawan dia. Dia suruh kawan dia tu berhenti buat dosa.
Wuuuu, baik x niat dia?baik kan =)
Tp kawan dia tu, jawab kasar2 @_@!

Dia cakap, ‘ jgn pedulikan aku.terserah pada Allah nak menilai perbuatanku.adakah kau diutus oleh Allah utk mengawasi apa yg aku lakukan?’. (tp dia cakap bahasa dia arh.la la la~~~)

Lelaki yg kuat beribadah tu pun jawab balik,’Demi Allah,dosamu xakan diampuni oleh Allah, atau kamu tidak akan dimasukkan dalam syurga-Nya’.

Oke,sekarang cuba kita pikir sama2,agak2nyalah kan,apa pengakhiran lelaki dua orang ni?
-
-
-
-
-
Bila diorang meninggal, diorang dihadapkan di depan Allah utk dihakimi.

Allah pun tanya lelaki yg rajin beribadah tu,’Adakah kamu lebih mengetahui daripadaKu?atau adakah kamu dapat mengetahui apa yg ada dalam kekuasaanKu?’

Pastu,Allah berfirman kat ahli maksiat tu,'masuklah kamu ke dalam syurga berkat rahmatKu’.

Sementara kepada ahli ibadah, Allah berfirman,’masukkkan orang ini ke dalam neraka’.

Sedih x?kalau kita jadi ahli ibadah tu,mesti kita down kan? T.T
Yela,seumur hidup beribadah,tp disebabkan kita sesuka hati nak judge orang lain,nak nilai diri orang lain,kita xdapat masuk syurga Allah =(

Kalau korang nak tahu,Allah tu sgt comel dan sweet.apa ingat makwe dan pakwe korang je ke sweet?
Allah berganda2 sweetnya.dalam al-Quran kan,ada satu ayat tu,aku lupa ayat apa +_+!
Tp Allah bezakan manusia kat dunia ni,dgn guna perkataan, ‘yg baik’ dan ‘yg lebih baik’.

Tengok!Allah yg cipta kita pun xbezakan kita dgn perkataan ‘yg baik’ dan ‘yg jahat’.kita jek lebih2 nak cakap orang ni baik,orang ni jahat.kan lebih manis kita guna perkataan yg sopan utk men’describe’ orang.kan budi bahasa budaya kita (tiba2 masuk tema MCB =.=’)

Jadi kan, di mana letaknya nilai diri seseorang?
Korang jawablah sendiri.yes3 =DD




6 comments:

MeAndDaOnlyMe said...

hihi .. betul3 .. dun judge a book by it's cover .. dun judge a person by his/her facebook status !!
(sy quote dari seorg teman =p )

urmm , mcm dlm surah al-mulk jek ..
jom sama2 check .. =)

Nina Mazlan said...

anda : hehe.setuju2 ^_^ al-mulk?ok,jom cek =P

nazrinafifi said...

budi bahasa budaya kita!!

Nina Mazlan said...

fifi : suddenly jek ko ni.haha.semangat boria xabes g =P

zameer.zaihan said...

tu sbb kte xleh ckp cmni kt seseorang: jahat gle dia tu. "kompem laknat msuk neraka sume." "lambat lg dia nk dpt hidayah" mne tau at the end of the day die jd baik kte jd jahat. naudzubillah. semoga dua2 jd baik. wee~

Nina Mazlan said...

zameer : kaaaannnnn! =)