Thursday, September 30, 2010

manusia di mana2 =.='

kenapa manusia suka bercakap pasal manusia?
adakah itu mmg fikrah manusia?
ak pelik,agak2nya kan,kambing suka x cakap pasal kambing?
siput babi?
lembu?

oke,abaikan!

setelah 19 tahun lebih sikit (ehem3,xtua sgt kan? =.=') hidup kat bumi ciptaan Allah ni
baru2 ni baru ak sedar
yg sesiapa sahaja yg bernama manusia,mesti suka bercerita pasal menusia lain
kalau cerita yg baik2 xlah pelik sgt
tapi
-
-
-
-
-
kadang2,masa tengah duduk kat dalam bangunan ber'air-cond' yg dipanggil DH oleh budak2 kolej ak
selalu jek dengar dua,tiga,empat dan kadang2 ramai sgt manusia sampai boleh buat team bola jaring da bersembang2 dgn kuatnya macam dlm DH tu ada diorang jek
ingat bincang masalah ummah
rupa2nya

'weyh,tau x,head-girl kita yg hot tu,couple dgn head boy ***.bapak hensem dowh!'

bangun.tukar tempat!

'eee.sampai hati buat cikgu camtu.dia tu mmg jenis yg pemalas kan?xpatut betul!'

oke,pandang kiri

'haa,ko ni,lambat betulla,mmgla diorang da lama clash.isk3'

pandang kanan

'weyh,ak nak gitau something,tp jgn gitau org lain ye' (bapak cakap bukan main kuat.tp jgn bagitau org lain.sengal!)

oke,duduk senyap2,buat pekak dan makan cepat2 =.='

makan,makan jela.ntah apa2 ntah nak ngumpat.tumbuk baru taw!

 keluar dr bangunan ber'air-cond' tp hakikatnya panas berbahang sbb selalu jadik tempat manusia mengumpat tu
masuk pulak bangunan lain yg xperlu nak tahu namanya sbb xmasuk exam,oke!
dengar lagi manusia berbual

'pelik dowh ak ngan dia tu.mengumpat jek kerja.xtahu ke mengumpat ni,bla bla~~'
(oke,mgkin org yg cakap ni rasa dia tengah tidur kot,bukan mengumpat +_+)

at last,nak xnak,mmg akan dengar jugak bualan2 manusia pasal manusia lain
kecualilah kalau awak pergi duduk kat kandang kambing,xkeluar2 dah
kalau jumpa manusia,lari laju2 tau!
kalau xsempat lari,menyamarlah jadi pokok ke,xpun jadi kambing jek,ok x? >_<

manusia,mmg suka barcakap,dan mendengar,kan!

pelik kan
kenapa manusia kena bercakap pasal manusia lain ye?
korang manusia,korang jawablah sendiri!
sbbnya,ak pun xtahu kenapa
dan diri aku sendiri pun selalu buat benda yg sama
manusia!manusia!manusia!
kalau korang perasan jugak,sekarang ni pun ak tengah bercakap pasal manusia,kan?!=.='

tp,betul ke xley ubah?
tipu!
boleh kalau nak
apa kata,lepas ni,kita jumpa kawan2,kita cakap pasal buku ke,pasal kisah2 sahabat ke (manusia jugak,tp bermanfaat =|),pasal kerja sekolah further yg xsiap lagi tu ke
boleh x?
sebab kan,kalau nak bercerita pasal manusia yg xmendatangkan manfaat ni
sampai hari raya tahun depan pun xabes
kannnn! =)

shhhhhhhhh =.='



5 comments:

shikingojes. said...

abis tu erna..da kita ni manusia, xkan nak ckp psl kambing kot..
"weyh2, ketua geng kambing tu kapel dgn kambing kampung sebelah laa"..bosan!

Norain Ishak said...

ala erna ni.suka ain lah nak bercakap pasal manusia lain.takkan nak cakap pasal kambing, pasal pokok sena pulak.haha.

Nina Mazlan said...

shikin : haha.ckp sal kambing sapa suruh?ckpla benda2 yg bermanfaat.asyik mengumpat manusia jek,sian manusia =.='

rain : ain,bunga raya bez skit kot.ngaahaha =D tipu arh xley ckp lgsg.ena pon susahnya klu x ckp sal manusia T.T tp yg susah tu bagus selalunya,kan =)

nazrinafifi said...

org yg soksek2 psl manusia nih sbnarnye pikiaqkan masalah umat... kan kan? eh ntah... korang pikir lah sendiri..

Nina Mazlan said...

fifi : haha,logik2!ntah.ak keliru kenapa ak sendiri pon suka ckp pasal manusia =.=' tp klu pikir penyelesaian ok,jgn mengumpat dan membuatkan kita benci pda org yg diumpat suda.kan =)

tiba2 teringat satu ayat ni yg baca kat mana ntah : bagus menegur kesalahn org lain,tp xbagus bila memikirkan kesalahan org lain =P