Sunday, December 5, 2010

pilihan di tangan anda


masyarakat ISLAM zaman sekarang 2010'

A = AWAM  : 

masyarakat yg tergolong di bawah kategori awam adalah masyarakat yg islam hanya pada nama.islam 'i' (kecik),bukan 'I' (besar).paham istilah 'i' (kecik) dan 'I' (besar)?

contoh : seorang budak cakap, saya Jahat.highligt pada J (besar).maksudnya,nama budak tu Jahat *suka hati mak bapak budak tu la nak bagi nama anak dia apa pun* tp xbermakna sikap,perbuatan budak tu jahat.sekarang,seorang budak yg lain pulak cakap.saya jahat.highlight pada j (kecik).maksudnya,budak tu mmg jahat.dr segi perbuatan,sikap.tp,nama budak tu mungkin lain.abu,ali,seman etc.

sekarang,aplikasi konsep ni pada islam/Islam.ISLAM i (kecik), maksudnya, dia mmg mengamalkan cara hidup sbgi seorang islam.solat,puasa.tp, ISLAM I (besar), islam hanya pada nama.dalam ic tulis islam,tp xpernah solat,puasa etc.ada paham?


dan mmg terang lagi bersuluh *bazir jek.dah terang nk suluh2 lagi =.=* masyarakat islam sekarang byk tergolong dlm kategori awam.islam hanya pada nama.noktah.

dan golongan awam merupakan golongan yg paling besar sekali bilangannya dlm masyarakat islam.golongan majoriti.

B = BIASA :

masyarakat yg tergolong dlm kategori biasa,mungkin mengaplikasikan ISLAM i (kecik).dia solat,puasa,zakat.dia buat perkara2 rukun.tp,golongan ni,ada sedikit perasaan 'cukup'
 dlm diri dia.cukup sekadar buat perkara2 rukun.

analogi, dia ada sim card.celcom/maxis/digi.tp,xada kredit.bagi dia,cukup ada yg basic jek.ada sim card sudah.

dan golongan B = BIASA ni, xmahu topup pahala dgn menghadiri majlis2 ilmu,buat ibadah2 sunat.yg rukun sudah~

golongan biasa ni,kurang  sikit bilangannya berbanding golongan awam.tp still banyak kuantitinya di muka bumi Allah ini.

C = COMMITED :

masyarakat yg tergolong dlm kategori commited ini,tarafnya 'up' sikit dr golongan awam & biasa.dia buat ibadah2 rukun,juga buat ibadah2 sunat.dia suka menghadiri majlis2 ilmu.dia selalu baca al Quran.istiqamah.dia sgt commited.tp,golongan ini boleh dikata sedikit 'kedekut'.

sambungan analogi, dia bukan hanya ada prepaid.tp ada kredit jugak.tp,malangnya,dia malas nak call/mesej org lain.istilah lain,dia kedekut.dia takut kredit dia habis kalau call/mesej org lain.

golongan ini juga boleh diumpakan 'seperti katak di bawah gelas'.macam biasa, 'up' sikit dr katak2 yg tinggal di bawah tempurung yg mmg langsung xnampak apa yg berlaku pada dunia luar.katak di bawah gelas ini,dia nampak apa yg berlaku pada dunia luar.dia nampak kawan2 dia buat maksiat.dia nampak islam terumbang-ambing dan semakin tenat.dia nampak.tp,dia xnak ambil tahu.duduk jek bawah gelas.tunggu dan lihat.bagi dia,cukup diri dia jek yg beribadah 'beria'.buat apa nk ajak org lain?kubur lain2.lantak diorang arh.

dan golongan commited ini,kurang sikit bilangannya berbanding golongan biasa.

D= DAIE :

masyarakat yg tergolong di bawah kategori daie adalah masyarakat yg selalunya dikecam.mengapa?sbb dia menyampaikan.dia 'sibuk' hal org lain.dia xnak sorang2 masuk syurga.dia nak ajak kawan2 dia,saudara2 dia semua kembali pada islam yg sebenar.dia xsuka jadik katak yg duduk di bawah gelas.dia xkisah kredit dia habis.dia beribadah,dan dia mengajak.dia 'perasan' tujuan dia diciptakan.bukan saja beribadah,tp khalifah jugak.

malangnya,golongan2 daie ini,sgt sgt kecil bilangannya dibanding dgn golongan2 awam,biasa &  commited.dia golongan 'asing'.tp dia xkisah.kerana apa?kerana dia ingat kata2 Rasulullah : "beruntunglah org2 yg asing"

ulasan tamat

kesimpulan, sebagai seorang islam, terpulang pada diri masing2, mahu jadi golongan yg mana.awam,biasa,commited atau daie.

pilihan di tangan anda

dan aku hanya menyampaikan

"sampaikanlah walau hanya dgn sepotong ayat" ^^

mungkin xperlu sombong sgt dgn aku =.=





10 comments:

Hiz'da said...

kite kecam erna!!!

Nina Mazlan said...

huh?sengal.mslh negara ape ko nih =.=

Anonymous said...

cantik layout.hehe

Nina Mazlan said...

eh,tiba2 <(O_o")>

Nur Siti ●̮̮̃• said...

Salam wbt..oh..terime kasih . :)

Nina Mazlan said...

wa'alaikumsalam :) sama2 kasih ^^

zameer.zaihan said...

bgos. tuka layout. x sakit mata aku memandang! =.=

Btw, nice entry. (jarang aku puji nih. treasure it!)

Nina Mazlan said...

ok zameer ok =.=!

wooo,zameer eizaaz puji entri aku.tacing sggh sampai rasa nak print komen ko pastu frame tampal kat dinding rumah :P

zameer.zaihan said...

power ah ko dpt eja nama aku dgn btol dan tepat. eiii stalker! haha. :P

oh, terharunya aku ko nk print. print eh, jgn ckp tp x buat! Allah marah.

Nina Mazlan said...

hoih.mestilah.ko baru tau ke aku stalker? =.=

eh,org ckp 'rasa' ok.bukan 'sumpah nak'.la la la~~~