Thursday, August 11, 2011

11/8, bila hidupku mula berubah.

masa UPSR, ingat lagi macam mana aku pengsan *tapi takla totally unconscious* lepas dapat result, aku dapat 4A1B kottt. T___T
masa tu, macam apa jek. macam 'ohh berakhirlah sudah hidupku'. hehs.
sebabnya, dari tahun 1 asyik jadik best student, ketua pelajar pulak tu.
so, expectation sgtlah tinggi ok.
esp masa tu, taklah tau sgt pasal ujian Allah segala ni.
so, macam rasa nak bunuh diri pon ada masa tu.
jangan gelaklah. sbb ni serius. ada nampak muka aku macam buat lawak ke? *kartun skype tayang penumbuk*

lepas tu, dapat masuk sek asrama.
sek yg sgt agak terkenal dgn muziknya. pancaragam, orkestra.
kelas aku pulak, specialise dalam muzik+arab=neutral. haha.
kelas lain ada ambil cina, tp aku taknak sbb nanti equation jadik negative. heee.

disebabkan sek muzik, so paham2lah. hiburan tu biasa dah.

masa nak PMR, aku sangatlah cuak.
aku nak sangat dapat 8A, dan berambus ke MRSM.
cuak punya pasal, banyaklah amalan2 pelik yg aku lakukan.

antaranya:

1. setiap hari aku baca yasin dekat alat tulis aku. pensil, pemadam, pembaris, malah ic aku pon termasuk sekali rasanya sbb ada dlm plastik jernih nak masuk exam tu. -_-"

2. sebelum pergi masuk dewan exam, aku basuh muka dgn air yasin dulu. haha.

(amalan2 ni aku adaptasi dari senior2 aku. sila senyap. masa ni, tarbiyah pon aku taktau menda)

dan kerana jahilnya aku masa tu
aku buat satu benda yg bila pikir sekarang aku rasa macam nak gelak golek golek

3. setiap kali lepas solat subuh, aku buat solat sunat hajat. sbb aku tak reti bangun malam. *kamonn. f3 kot*

walaupun amalan2 ni tak patut dalam islam kan
tapi, aku buat dgn hati yg NAK sangat
masa tu aku rasa aku sgt ikhlas
masa tu aku rasa sgt dekat dgn Allah

dan akhirnya aku dapat 8A dan dapat MRSM TAIPING teghuih

dan dekat MRSM Taiping baru aku tahu
yg tak boleh baca yasin macam tu
dan takleh solat sunat lepas subuh *kartun skype muka annoying*

tapi, aku yakin
masa tu, Allah senyum jek tengok kebangangan aku
dan Dia kabulkan doa aku sbb masa tu aku mmg istiqamah buat benda2 tu
hati aku mmg sgt sgt NAK dan IKHLAS

lepas masuk kolej
aku kenal tarbiyah
aku berusrah, berISK, berIPK, berSH, ber apa lagi nak? haa. semua ada. hee.

dan sebab tarbiyah aku kuat
ujian menimpa bak badai macam mana pon
aku masih boleh senyum

dan hari ni, ujian itu datang lagi

aku cuba senyum

aku buat2 aku ok depan kawan2

sebab bukankah itu sepatutnya sikap org yg ditarbiyah?

kalau orang lain boleh terima dgn redha, kita yg ditarbiyah harus lebih hebat lagi redhanya

aku senyum depan lap top

aku gelak depan famili

tapi, bila aku sorang2, aku tak dapat tipu diri sendiri

aku cuba muhasabah

mungkin aku kurang tahajud

mungkin aku tak ikhlas masa berdakwah

mungkin aku banyak sakitkan hati orang

aku cuba reflect

tapi, aku hanya manusia biasa, yg ada perasaan

dalam tak sedar, soalan 'kenapa aku diuji macam ni?' tu keluar jugak :(

tiba2, aku terbaca satu komen di FB

'sbb org mukmin tu tau bila dia ditimpa musibah maknanya Allah syg dia. sbb makin byk ujian, maknanya Allah syg. ujian yg diberi kepada org yg betul2 beriman lebih hebat :)'


dan

air mata itu gugur jugak

T____T




21 comments:

Hiz'da said...

be strong erna.. chaiyok2..

btw berSH - bersih??? heh

fatin azmi said...

be strong erna. setiap benda yang berlaku kan ada hikmahnya.

Nina Mazlan said...

Syahadatul Haq lah. tampo kang. -.-

thanks ohh harinn. :P

Nina Mazlan said...

fatin: thanks. :))

IslamSeeker said...

berusrah, berISK, berIPK, berSH.. lol :P cukup fasa sume.. hohoho

IslamSeeker said...

forgot my point... troskn b'usaha ^^ nk jumpe kamu kt sane!

Nina Mazlan said...

k.qilah, nak gi kent. :( tp tp, hmm. takpelah. berusaha jek dulu. :)

Dzatil Awanis said...

waaaa nak nangis bace post ni!!! T__T

Allah tahu erna kuat sebab tu Dia uji erna. insyaAllah ade hikmah. senyum senyum senyum :)

IslamSeeker said...

nk kamu dtg sane jugak..... xpe, doa byk2, usaha kuat2 (cm pelik je ayt) bulan ramadhan bulan berkat, jgn lupe tu :P

Nina Mazlan said...

dzatil: T____T sedih. tp tak boleh sedih sgt. sbb ujian dunia jek. :(

good luck dzatil 18hb nih! :)



kak qilah: aminnnnn. nak jalan ngan k.qilah ohhh. huhu. i'Allah ingat tu. :)

Kong - Si said...

kene zameer jugak..hahaha.. :P

Nina Mazlan said...

oye: ape ni ape ni? -_-"

da dia tulis camtu, tiba2 terbaca. kalau kau yg tulis, aku buat tajuk THANKS OHH OYE terus. heh. =.=

Nina Mazlan said...

ohh btw oye, congrats! (:

Zulaykha Nadya said...

Be strong dear. Allah tahu apa yang terbaik untuk kita. hanya kita je yang tak tahu apa yang telah dirancangkanNYA.

percayalah yang itu terbaik untuk kita. insyaAllah.

Nina Mazlan said...

dya, thankssss. :)

and congrats. wah hepi utk dya! ^^

Saya Piya said...

aku x anta msg sbb ko tau kan aku sntiasa xd kdt. (okay tpu). haha.. ape pn, doa yg tbaik buat mu chalematku yg terchenta!! i lap u always la.

p:s,ko ptut rsa gmbira dn bukan geli bila dgr insan bnama ummu ckp bgini.

Nina Mazlan said...

haha. ok ummu, kau sweet. :P

blushing aku.

thanks ^^ love you.

tipah said...

erna, jgn putus asa..insyaAllah, keep on trying!!! Allah knows bez..come on, erna strong kot!!!!! (imagine madam zaharah pelok erna kuat2 tande supot) =)

Nina Mazlan said...

thanks tipah. alaa, klu igt mdm zaharah peluk smbl cakap 'hang ni minum ayaq zam zam ka?', rasa tersangatlah lawak. haha.

rindu mdm zaharah/

tipah jugak. :S

congrats tipah. dr to be. ^^

Anonymous said...

your senior. one advice. do whatever it takes now. talk to your senior/super seniors w the same course, talk to sponsors, make them see how much you want this. whatever the result will be, you will at least not gonna regret it. ok. have faith aite :)

Nina Mazlan said...

thankssss seniorita. :)