Thursday, November 4, 2010

kematian itu tazkirah terbaik =')

 suatu hari, Imam Al Ghazali berkumpul dgn anak2 muridnya

Lalu Imam Al Ghazali bertanya :
"Apa yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?"
Murid-muridnya ada yang menjawab orang tua, guru, teman, dan kerabatnya.
Imam Ghazali menjelaskan semua jawapan itu benar.
Tetapi yang paling dekat dengan kita adalah "MATI". 
Sebab itu sudah janji Allah SWT bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati. (Ali Imran : 185)
 oke, sah2 hari ni aku nak cerita pasal mati
xkan tajuk 'kematian itu tazkirah terbaik', aku nak cerita pasal lagu kekanda adinda pulak kan =.=

hmmmm
sebenarnya, mode sekarang : sedih
tapi, aku xpandai nak tunjukkan kesedihan aku melalui tulisan
mungkin kadang2, kesedihan tu xperlu ditunjuk sgt
berdoa senyap2,semoga doa kita diterima Allah
kawan2
aku nak cerita sesuatu
sepanjang aku hidup, aku dah terima 4 berita kematian kawan2 satu batch dgn aku
~ form 1 :  seorang kawan lelaki, yg sgt suka menyakat kawan baik aku, nonoi. kadang2, aku pun join dia menyakat nonoi ni.dan aku suka jugak kacau diorang berdua.heheh *kecik2 da xsenonoh aku nih :P*
tiba2, aku & nonoi dapat berita, dia masuk hospital. mula2, ingat sebab demam denggi. tapi, dua minggu lepas tu, kami kehilangan dia, sebab barah otak x silap. semoga Allah memberi rahmat ke atas rohmu, mohd sauki =(

~ form 4 : seorang budak yg nakal.ngan aku,mmg xkamcing arh.suka dating.aku xsuka org dating,oke.xbermakna aku benci terus,tp aku xsuka perbuatan dia tu.jadi,masa aku form 3,kekerekan aku mmg sgt2 terserlah arh.jumpa jek orang dating,aku akan perli sehabis boleh.haha.sumpah aku kejam =.=
sampai budak2 dating ni,jumpa aku jek aku rasa,mesti diorang nak tembak aku guna machine gun :P
tapi masa form 4, ramai budak2 nakal ni pindah sekolah.dan masa tu lah, tiba2 dapat berita, kematian budak ni. punca, rokok!dengar x?rokok,tahu?aku agak terkilan sbb aku xsempat nak berbaik dgn dia.haih2.mmg ingat sampai sekarang.maafkan aku loqman T.T

~ sem ni, baru ni : liya nordin.mesti ramai kenal kan?budak MRSM Taiping yg sgt2 friendly.aku igt lagi masa sama2 ARTURE (ART & cultURE) ngan dia dulu.huhu.dapat tawaran study kat KMS. tiba2, aku & budak2 Taiping yg lain dpt berita, liya dah pergi. oh, Tuhan. cepat sungguh Kau ambil nyawanya ='(

~ hari ni, 4hb nov, bersamaan dgn birthday daddy aku. pukul 4.45++ camtu, dapat tahu seorang budak batch aku yg dah agak lama koma, sudah dijemput menghadap Ilahi. nampaknya, kasih sayang kami, xdapat menandingi cinta Allah padamu, syazwan asyraf  =(



kematian demi kematian
sepatutnya menjadi pengajaran dan peringatan buat kita
bukannya hari ni dapat berita kematian kawan kita
malam ni baca yassin, menangis sikit
esok dah mcm xde apa2 berlaku
gelak hu-ha-hu-ha balik
terkinja2 smpi pukul 12 xreti2 nak balik
menjerit maghrib2 sampai pontianak pon lari

kematian, sepatutnya buat kita semakin dekat denganNya
kalau korang still boleh berani cakap camni : 'ala,muda lagi.nanti tua2 taubatla'
mmg sumpah aku respek gila kat korang
dan kalau kematian kawan2 yg sama umur dgn kita, yg masih muda lagi, still x dapat bukak mata kita
still x dapat buat hati kita bergegar pikir bila pulak masa kita

sah, kita mmg dah sgt2 kritikal
dan aku harap, xde antara kita yg dah sampai ke tahap K.R.I.T.I.K.A.L ni

kepada yg masih hidup, teruskan berjuang
be strong, open your heart, open your mind
be closed to Him
& biarpun kawan kita sudah tiada di depan mata
memori bersamanya pastikan kekal di hati
dan semoga doa2 kita, sampai kepadanya
al-fatihah~




9 comments:

shikingojes. said...

minggu ni saje ada 3 berita kematian yg aku dgr yg dkt dgn org2keliling aku.insaf aku :'(

Nina Mazlan said...

semoga perjalanan diorang dipermudahkan =(

zameer.zaihan said...

likee~:|

Nina Mazlan said...

zameer :haha,fst time ko xcarik gado ngan aku :P

zameer.zaihan said...

syahdu2 ni. boleh lak dia pikir bnda laen. mmg sengal la ko nih. ish3. =.=

Nina Mazlan said...

zameer : ok,ak sedih sekarang T.T ko la yg sengal budak =.=

zameer.zaihan said...

ape2 aje la KAK erna. haisshh. T.T

Nina Mazlan said...

eh,jgn pgl ak kakak la =.= geli geleman.

zameer.zaihan said...

yela kakak fliza.